kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
STERLIN
40,7471
BITCOIN
$64.614
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

“Kanalizasyonlara atılan izmaritler okyanus yaşamını tehdit ediyor”

“Kanalizasyonlara atılan izmaritler okyanus yaşamını tehdit ediyor”
02.09.2018
0
A+
A-

İÇERİĞİNDE bulunan kimyasallar ile çevreye birçok toksik atık yayan izmaritlerin sanıldığı kadar masum olmadığı ortaya çıktı.

Britanya’yı Temiz Tutma Organizasyonu tarafından yapılan araştırmada, kanalizasyonlara atılan sigara izmaritlerinin okyanusa karışarak içerisinde bulundurduğu toksik maddelerle okyanus yaşamını tehdit ettiğini ortaya çıkardı.

Sellüloz asetat olarak bilinen sentetik bir kimyasal ile üretilen izmaritlerin doğa da bütünüyle yok olmasının on yıllar aldığı ortaya çıktı. İzmarit üretiminde kullanılan sellüloz asetat isimli maddenin, dünya üzerinde her yıl üretilen 5 buçuk trilyondan fazla sigaranın 4 buçuk trilyonunda kullanıldığı tahmin ediliyor.

Araştırmada, bir litre suyun içerisine atılan bir izmarittin saldığı toksik madde oranının ortalama bir deniz canlısı için çok yüksek olduğu keşfedildi. Bu durumun okyanus yaşamını olumsuz etkilediği uzmanlarca vurgulandı.

Organizasyonun katılımcıları konu ile ilgili olarak, çoğu insanın izmaritlerin, plastik madde içerdiğinin ve bunun yanı sıra kanalizasyon benzeri atık su yollarından denize karışabileceğinin farkında değil.

Selüloz asetattan üretilen sigara izmaritleri, kulak temizleme çubuğu, pipet gibi ürünlerden daha sonra dünya üzerindeki nehirler ve denizlerde en çok bulunan atık madde olma özelliği taşıyor.

Britanya’yı Temiz Tutma organizasyonunun yaptığı araştırmanın verilerine göre, sadece geçtiğimiz ay İngiltere’de 3 milyon 600 bin adet izmaritin kanalizasyon ve diğer atık su kaynaklarına atıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Britanya’yı Temiz Tutma organizasyonu Başkanı Allison Ogden-Newton, ” Sigara içenlerin bu durumun vahşi doğa üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu anladığından emin olmak zorundayız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.