kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3269
EURO
35,0739
STERLIN
40,8998
BITCOIN
$70.548
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Sterlin, dolar ve euro karşısında değer kaybediyor

Sterlin, dolar ve euro karşısında değer kaybediyor
09.08.2018
0
A+
A-

AB’den çıkma tehlikesi, İngiliz Sterlini’nin bu yıl dolara ve avroya karşı değer kaybetmesine neden oluyor. Sterlin, bu yıl dolar ve avro karşısında en düşük seviyelere geriledi.

Londra ve Brüksel arasındaki görüşmelerin uzaması ve belirsizlik ortamından kaynaklı bir düşüş olduğu düşünülen sterlin, tüm büyük para birimlerine karşı büyük bir değer kaybı gösterdi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve Uluslararası Ticaret Sekreteri Liam Fox’un, önümüzdeki Mart ayında gerçekleşmesi beklenen İngiltere’nin AB’den kaotik bir şekilde çıkış beklentisi ile ilgili uyarıları piyasada sterlinin önemli ölçüde değer kaybetmesine neden olduğu düşünülüyor.

BREXİT STERLİNE OLAN GÜVENİ AZALTTI

Uzmanların değerlendirmesine göre, yatırımcıların ve döviz tüccarlarının Brexit süreci ile oluşan güvensizlik ortamından kaynaklı olarak sterline olan güvensizliği, değer kaybına neden olan diğer sebeplerden biri.

Düşüşle birlikte sterlin, dolar karşısında yaklaşık yarım sent civarında değer kaybetti. Sterlin Ağustos 2017’den bu yana ilk kez 1.29 Dolar seviyesinin altında işlem gördü ve Doların haricinde Avro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni karşısında da değer kaybetti.

İngiltere’nin güçlü bir devlet olduğuna ve ekonomik anlamda piyasalarda bu tip iniş ve çıkışların olabildiğine değinen Strategy&Finance firması Genel Müdürü Alp Ceylan Londra Gazete’ye şunları söyledi:

‘OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFLARI VAR’

“Bu tip dalgalanmaların zaman zaman piyasalarda yaşandığını görüyoruz. Paranın değer kaybetmesinin pozitif ve negatif tarafları vardır. Pozitif tarafı üretim maliyetleri düştüğü için ülkenin ihracatı artar. Bu durum ekonomiye olumlu bir fayda sağlar. Bir de negatif tarafı var tabi. Örneğin, ticaret yapıyor Amerika’dan veya Avrupa’dan ürün alıp İngiltere’de satıyorsanız o zaman örneğin 1 yerine 1,5 pound ödeyeceksiniz. Dolayısıyla maliyetleriniz artacak, işleriniz düşecek. Ancak İngiltere ekonomik anlamda da güçlü bir ülke. Brexit sürecinden kaynaklı olarak bazı düşüşlerin yaşanabileceğini zaten uzmanlar olarak ön görebiliyorduk. Bu tip dalgalanmalar yaşanabilir. Piyasalar zaten hiçbir şekilde stabil kalmıyor.

‘EN ÇOK TATİLCİLER ETKİLENECEK’

“Özellikle İngilizler tatili ve seyahat etmeyi çok seviyorlar. Tabi ki sterlinin değer kaybetmesinden her sektör farklı şekilde etkilenecektir. Ancak en çok İngiltere’deki turizm firmaları ve seyahat firmaları ekonomik olarak etkilenecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.