kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
STERLIN
40,9595
BITCOIN
$69.859
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere AB’den çıkış yol haritasını bugün açıklıyor

İngiltere AB’den çıkış yol haritasını bugün açıklıyor
12.07.2018
0
A+
A-

İngiltere’de hükümetin bugün Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış planını açıklaması bekleniyor. Hükümet açıklanacak yol haritasını ‘uygulanabilir ve prensipli’ olarak niteliyor.

Brexit olarak adlandırılan AB’den çıkış süreci, 2016’da düzenlenen referandumda oy kullananların yüzde 51,9’unun AB’den çıkış yönünde oy kullanmasıyla başlamıştı.

İngiltere’nin Brexit Bakanı Dominic Raab, bir yandan 2016’da halkın verdiği karara saygı duyduklarını bir yandan da iş çevrelerinin ihtiyaçlarını gözeterek yol haritasını hazırladıklarını ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ise İngiltere’nin açıklayacağı yol haritasının uygulanabilir olması gerektiğine vurgu yapıyor.

Taraflar, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin yanı sıra üyelikten çıkış sonrasında İngiltere ve AB arasında kurulacak ilişkinin yapısını da müzakere ediyorlar. AB’den ayrılma için belirlenen geçiş süreci 31 Aralık 2020’de sonlanacak.

Taraflar Ekim ayına kadar şartlar üzerinde uzlaşmayı ve böylece hem Londra’ya hem de Brüksel’e geçiş sürecinde atılması gereken adımlar ve işletilmesi gereken parlamento süreçleri için yeterli süre tanımayı hedefliyor.

Michel Barnier, İngiltere’nin masaya getireceği önerilerin AB müktesebatı ile uyumlu olması gerektiğine özellikle vurgu yapıyor ve “İngiltere’den gelecek her teklifi dikkatlice inceleyeceğiz. Ancak masaya gelen öneriler uygulanabilir türden olmalı” dedi.

YOL HARİTASI NEDEN ÖNEMLİ

Bugün kamuoyuna açıklanacak olan yol haritasıyla, İngiltere hükümeti, AB ile gelecekte nasıl bir ilişki öngördüğünü de tüm detaylarıyla ortaya koymuş olacak.

Brexit sonrasında tarafların ikili ticaretinin nasıl işleyeceği ve eğitimden, sağlık ve güvenliğe işbirliği süreçlerinin nasıl işleyebileceği yönünde Londra’nın vizyonu açıklanacak.

Kabine içerisindeki bakanlar arasında yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle aylardır ertelenen yol haritası, geçen hafta Cuma günü Başbakan Theresa May’in başkanlık ettiği bakanlar kurulu toplantısında onaylanmıştı.

Onayın hemen ardından İngiltere’nin Brexit Bakanı David Davis ‘Brüksel’e çok erken taviz veriliyor’ diyerek istifasını sunmuş, ardından da Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın istifası gelmişti. Johnson, 2016’da ülkenin AB’den ayrılması için yoğun kampanya yürütmüş olan isimler arasındaydı.

YOL HARİTASINDAKİ TEMEL UNSURLAR NELER?

  • İngiltere, mal ticaretinde AB ile bir dizi ortak kuralı kabul edecek.
  • Kuzey İrlanda’da yaşanabilecek bir sınır sorununun önüne geçebilmek adına İngiltere’nin AB kurallarına harmonizasyonunun devam etmesini içeren bir anlaşma imzalanacak.
  • İngiltere Parlamentosu ticaret politikasını denetleyecek ve gerekli gördüğü noktalarda AB’nin ticaret politikasından farklı bir yön izleme kararı alabilecek.
  • Hizmetlerin dolaşımı konusunda daha farklı düzenlemelere gidilecek ve bu düzenlemelerde daha fazla esneklik payı bırakılacak.
  • Taraflar müşterek bir kurumsal çerçeve çizerek İngiltere ile AB arasındaki anlaşmaların detaylarını inceleyecek.
  • Avrupa Adalet Divanı, Brexit sonrasında İngiltere’de yetkili bir mahkeme olmayacak. Ancak İngiltere mahkemeleri, AB kuralları ile uyumlu hale getirilmiş alanlarda karar alırken Avrupa Adalet Divanı’nın emsal kararlarını da göz önünde bulunduracak.
  • AB ile İngiltere arasındaki sınırlar ‘müşterek gümrük bölgesi’ olarak nitelendirilecek.
  • İngiltere ve AB arasında kişilerin serbest dolaşımı sonlanacak.
  • İngiltere ve AB vatandaşlarının karşılıklı olarak seyahat edebilmesi için yeni bir çerçeve oluşturulacak.

(BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.