kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
STERLIN
40,9336
BITCOIN
$70.310
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Sağlık Servisi’deki saldırılara karşı biz de yürüyelim

İNGİLTERE’DE kamu alanlarında yapılan kesintiler en çok sağlık, eğitim ve konut alanlarını etkiledi.

Sağlık Servisi’deki saldırılara karşı biz de yürüyelim
01.02.2018
0
A+
A-

İNGİLTERE’DE kamu alanlarında yapılan kesintiler en çok sağlık, eğitim ve konut alanlarını etkiledi. Emekçilerin, bu kesintileri günlük yaşamlarında daha derinden hissetmeye başladıkları iki senelik bir süreçten geçtik. Bu alanlardan biri sağlık hizmetleridir. NHS’de özelleştirme politikaları ve buna karşı mücadele, bu dönemde kritik bir noktaya geldi. Örneğin; Kasım 2017’deki bütçesinde de NHS’e ek olarak 4 milyar pound ihtiyaç olduğu belirtilmesine rağmen, hükümet sadece 2.8 milyar pound ek yardım yapılacağını açıkladı. Ancak Mental Health (Ruh Sağlığı) alanına ek gelir verilmedi. Mental Health Çare bütçesinde 4.5 milyon pound kesintiye gidildi. Halbuki NHS England bu alanda Şubat 2016’da 1 milyar pound ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

Yeterince bütçe ayrılmaması devam ederken, hükümet geçen sene Virgin Çare adlı özel şirketle 200 milyon poundluk kontrat imzaladı ve en karlı olduğu düşünülen servislerin bu şirkete verildiği belirtiliyor. Neoliberal politikaların sonucu var olan kamu alanlarının özelleştirilmesi ve yeterli bütçe ayrılmaması, günlük yaşantımızda etkisini şu örneklerle göstermiştir:

-Aralık 2017 verilerine göre en az 21 hastane Black Alert’da. Bu durum, hastaların güvenliğini sağlama garantisi olmaması demek.

-2017 Noel haftasında 16900 kişi NHS ambulanslarında, acil serviste bekletildi. 4 saat ambulans beklerken veya hastane koridorlarında ölen hastalar var.

55 BİN AMELİYAT GECİKTİ

Tüm bunlar; NHS üzerinde hem çalışanların, hem hastanelerin bakımı, araç gereç ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli bütçe ayrılmaması, bütçe kesintisi politikalarının bir sonucudur. Bu durum sağlık emekçileri açısından, hastane çalışanlarının fazla çalışma sonucu aşırı gergin olmalarını, hata yapmalarını, hasta güvenliğinin tehlikeye atılmasını ve çalışanların bu durumla baş edememesi sonucunu doğurmaktadır.

Dünyanın 6. zengin ülkesi olan İngiltere’de sağlık hizmeti, dünyanın çok daha az gelişmiş ülkelerinin sağlık hizmetlerine dönüştürüldü. İktidardaki Muhafazakar Parti, ülkenin ekonomik koşullarından dolayı değil, kendisinin bilerek sağlık hizmetine uyguladığı bir tercih olduğu bilinmektedir. Sağlık Servisi’ni yok etmeyle karşı karşıya bıraktılar. Birçok özel şirketle anlaşarak, sağlık hizmetlerini özelleştirmeye çalışıyor. Hükümet, bu konuda ek bütçe ayırmak bir tarafa, sağlık servisinde çalışan ve onu kullanan her kesimi kötü gidişat konusunda suçluyor. Hastalar, hemşireler, doktorlar, göçmenler, yaşlılar, Sağlık Bakanı Jeremy Hunt tarafından günah keçisi ilan edilen kesimlerden bazıları.

İnsanlar, boş vaatlerde bulunan ve halkın sağlığını tehlikeye atan politikacılardan artık bıktı. Başta, Ulusal Sağlık Servisi’ne gereken bütçenin ayrılmasının yanı sıra, var olan tüm özelleştirme planlarının sonlandırılması ve sağlık sisteminde özelleştirilmiş bölümlerin tekrardan kamulaştırılması isteniyor.

DAY-MER’liler Türk ve Kürt kökenli emekçiler olarak People’s Assembly ve sağlık alanında kampanya yürüten grupların örgütlendiği “Ulusal Sağlık Servisi’ndeki Krize Son” adlı yürüyüşe birlikte katılmaya, her ulustan emekçiyle mücadelelerini dosta düşmana göstermeye çağırıyor.

Yürüyüş bilgileri

Tarih: 3 Şubat 2018, Cumartesi

Yürüyüş toplanma noktası: Assemble Gower Street, Central London, WC1, saat 12’de

Yürüyüş bitiş noktası: Başbakanlık Önü

DAY-MER buluşma: Londra Toplum Merkezi (DAY-MER-Tottenham), Saat 11.00’de

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.