kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4242
EURO
34,4456
STERLIN
40,3307
BITCOIN
$62.636
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere’de yeniden helal et tartışmaları

Pizza Express zincirlerinin helal et kullandığı haberi helal kesim tartışmalarını yeniden ülke gündemine taşıdı.

İngiltere’de yeniden helal et tartışmaları
10.05.2014
0
A+
A-

helal webİngiltere’de tüketimi her geçen gün artan helal et tabloid basının gündeminden düşmüyor. Ülkenin en çok satan gazetesi The Sun’ın 7 Mayıs günü ilk sayfasında manşetye yer alan, Pizza Express zincirlerinde helal et servis edildiği ve müşterilerin bilgilendirilmediği yönündeki haberi tartışmaları yeniden ülke gündemine taşıdı.

Tabloid gazeteler helal et satan market ve restoran gibi gıda işletmelerinin listelerini yayınlarken, Müslüman olmayanların, acı çekerek kesilen hayvanların etlerini yemek zorunda olmadıkları savunuluyor. Hristiyan öğrencilere gizli şekilde helal et yedirildiğini öne süren gazeteler, Hükümetin yiyeceklere ‘helal’ olup olmadıklarını gösteren etiket konulması zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Basının tartışmalara Başbakan David Cameron’u dahil etme çabası ise ters tepti. Sözcüsü aracılığıyla bir açıklama yapan Başbakan, bu tartışmalara müdahale etme niyeti bulunmadığını belirterek insanların dini pratiklerini yerine getirme haklarına saygı duyduğunu vurguladı. Cameron, helal gıda etiketlendirmesinin ise işletmeler ile tüketiciler arasında bir konu olduğunu savundu.

The Sun gazetesinin manşeti helal et tartışmalarını yeniden ülke gündemine taşıdı.

The Sun gazetesinin manşeti helal et tartışmalarını yeniden ülke gündemine taşıdı.

İngiliz basını ve sağcı politikacılar helal usülde hayvanların kesilmeden önce uyuşturulmadıklarını ve acı çektiklerini öne sürüyor. İngiltere’de de geçerli olan AB yasaları kapsamında tavuk, koyun gibi hayvanların kesilmeden once şoklanması veya uyuşturulması zorunluluğu bulunuyor. Müslüman ve Yahudi dinlerinde ise kesilecek hayvanın bilincinin yerinde olması ve kanının akıtılması gerekiyor.

Basında yer alan haberlere göre Pizza Express’in yanısıra Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Waitrose ve Marks & Spencer gibi market zincirleri ile Zizzi, Ask, Nando’s, KFC ve Subway zincirleri helal et sattıyorlar.

 

Helal et sattığı belirtilen Nando's tavuk zincirlerinde yemek yerken görüntülenen Başbakan David Cameron 'helal et' tarışmalarına müdahil olmayacağını açıkladı.

Helal et sattığı belirtilen Nando’s tavuk zincirlerinde yemek yerken görüntülenen Başbakan David Cameron ‘helal et’ tarışmalarına müdahil olmayacağını açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.