kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5649
EURO
34,7693
STERLIN
40,6214
BITCOIN
$63.591
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Trump: İngiltere’yle ikili ticaret anlaşması çok yakında

Başkan Trump, “Ülkelerimizin yakın olduğu kadar başka bir ülke yok. Çok büyük ve güçlü bir ticaret anlaşması için çalışıyoruz. Bu her iki ülke için de harika olacak ve bunu çok çok hızlı biçimde gerçekleştireceğiz” dedi.

Trump: İngiltere’yle ikili ticaret anlaşması çok yakında
11.07.2017
0
A+
A-

ABD Başkanı Trump, “Ülkelerimizin yakın olduğu kadar başka bir ülke yok. Çok büyük ve güçlü bir ticaret anlaşması için çalışıyoruz. Bu her iki ülke için de harika olacak ve bunu çok çok hızlı biçimde gerçekleştireceğiz” dedi.

May ile çok özel bir ilişki geliştirdiklerini söyleyen Trump, iki ülke arasında ticaret anlaşmasının “büyük bir faktör” olacağını söyledi.

Trump ayrıca İngiltere’ye bir resmi ziyaret gerçekleştireceğini ancak tarihin henüz belli olmadığını da söyledi.

Trump ile May’in görüştüğü ticaret anlaşmasının detayları henüz belli değil.

İngiliz hükümet yetkilileri bu konuda liderlerin genel çerçeveyi ele aldıklarını ve her iki ülkenin faydası için iyi bir anlaşma hedeflediklerini söylüyor.

Brexit konusunda Muhafazakar Parti içinde direnişle karşılaşan May ise Amerika ile ticaret anlaşmasını kendi hükümetinin politikaları için kullanmakla eleştiriliyor.

May, Trump’ın açıklamasının İngiltere için “güçlü bir güvenoyu” olacağını söyledi ve Amerika ile ortaklık konusunda “iyimser” olduğunu belirtti.

Çin, Japonya ve Hindistan liderleriyle de Brexit sonrası ticaret anlaşmaları üzerine görüşmeler yaptığını söyleyen May, “Bu Britanya malları, hizmetleri, ekonomisi ve halkı için güçlü bir güvenoyudur. Bu ticaret görüşmelerini önümüzdeki aylarda ilerleteceğiz” dedi.

Ancak May’in bu açıklamaları kendi kabinesi içinde bütünüyle destek görmedi.

İngiltere Adalet Bakanı David Lidington Amerika-İngiltere arasındaki bir ticaret anlaşmasını olumlu karşıladığını ancak Avrupa Birliği’den ayrılmanın bedelini karşılamayacağını söyledi.

BBC’ye konuşan Lidington, “Hayır bu kendi başına yeterli olmayacak. Elbette bunu gerçekleştirmek çok iyi olur Asya ve Latin Amerika’da gelişen ekonomilerle yapılacak anlaşmalar gibi” dedi.

Britanya Endüstri Konfederasyonu (CBI) Başkanı Paul Drechsler ise ticaret anlaşması müzakerelerinin “kıran kırana bir mücadele” olduğunu söyledi ve her iki tarafın aynı oranda avantajlı çıkmayabileceğini belirtti.

SkyNews televizyonuna konuşan Drechsler, “Amerika dünyadaki en iyi

ticaret anlaşması şartlarına sahip. Bir ayının pençesine düşmek istemeyiz. Ticaret anlaşması için çok acele etmemeliyiz” dedi.

CBI Başkanı ayrıca İngiltere’nin AB ortak pazarından ve Gümrük Birliği’nden hemen çıkmaması gerektiği ve AB ile bir geçiş anlaşması yapılması gerektiğini söyledi.

AB kurallarına göre Londra ile Washington arasında, Brexit tarihi Mart 2019’dan önce ticaret anlaşması için resmi müzakerelerin başlaması mümkün değil.

İngiltere eski Dışişleri Bakan yardımcısı emekli diplomat Simon Fraser ise İngiltere’nin Brexit’ten önce hiçbir ülkeyle ticaret anlaşması için görüşmeler yapamayacağını ifade etti.

Fraser, “Amerikalılar ve diğer ülkeler bizim AB ile ilişkimizin ne olacağını bilmeden müzakerelere başlamaz. Avrupa’ya olan erişimimiz bu ülkelerin bizim ilişkimizden elde edeceği faydalar açısından çok önemli” dedi.

AMERİKA İLE TİCARET ANLAŞMASI BAŞLIKLARI

Amerika ile İngiltere arasında ikili bir ticaret anlaşmasının bir kaç yıl sürmesi, karmaşık ve oldukça teknik olması bekleniyor.

Uzmanlar siyasi bir iradeyle, transatlantik bir anlaşmanın tahmin edilenden daha hızlı yapılma olasılığından söz ediyorlar.

Müzakereler otomobil ve gıda gibi kalemlerde gümrük vergilerinin düşürülmesini ele alacak.

Amerika ile İngiltere arasında gümrük vergisi halen yüzde 3 civarında.

Ancak müzakerelerde özellikle gıda güvenliği ve çevre standartları konusunda görüş ayrılıklarının yaşanması bekleniyor. (MYNET.COM)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.