kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5410
EURO
34,9121
STERLIN
40,6457
BITCOIN
$63.470
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Londra Yangını: Öfke artarken, kentte eylemler

Londra’da şu ana dek 30 kişinin öldüğü açıklanan Grenfell Tower yangınından etkilenenlere destek verilmesi talebiyle dünden itibaren eylemler düzenlenmeye başlandı.

Londra Yangını: Öfke artarken, kentte eylemler
17.06.2017
0
A+
A-

Londra’da şu ana dek 30 kişinin öldüğü açıklanan Grenfell Tower yangınından etkilenenlere destek verilmesi talebiyle dünden itibaren eylemler düzenlenmeye başlandı.

50 ila 60 kişilik bir grup, Kensington ve Chelsea Belediyesi binasını basarken, yangın nedeniyle evsiz kalanların “hemen şimdi” yardıma ihtiyaçları olduğu talebi dile getiriliyor.

Başbakan Theresa May’in yangından sağ kurtulanlarla buluştığu salonun etrafında da eylemciler toplanırken, başbakanlık binasının bulunduğu Downing Street’te de eylem yapıldı.

Bakanlıkların bulunduğu Whitehall bölgesinden geçen barışçıl eylemciler Downing Street’in girişinde polis kordonu tarafından durduruldu.

Daha sonra grup kentin merkezindeki Oxford Street’te oturma eylemi yaptı ve daha sonra yakındaki BBC binasının önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Faciadaki ölü sayısı en az 30’a yükselirken, Başbakan May 5 milyon sterlinlik acil giyim, gıda ve yiyecek yardım fonu oluşturulduğunu açıkladı.

Yangındaki kaybalonların sayısının da 70 dolayında olduğu belirtilirken, ölen 30 kişinin de kayıp sayısına dahil olduğu vurgulanıyor.

Polis, yangının kasten başlatıldığına işaret eden hiçbir şey olmadığını da söylüyor.

Londra’daki ilk protesto eylemci 15:00 dolayında başladı ve daha sonra çok sayıda kişi protestoya destek vermeye başladı.

16:30 itibariyle de bir grup protestocu binaya girdi.

Bir eylemci, “Hiç kimse ne olduğunu bilmiyor. İnsanlar çok öfkeli. Bu insanlar sokaklarda yatmamalı” dedi.

MAY’E PROTESTO

Belediye binasının önündeki eylemin organize edenler, belediye yetkililerinin kendileriyle konuşmadığını, bunun yerine yazılı bir açıklama yayımlayıp, olaydan etkilenenleri mümkün olduğunca aynı bölgeye yerleştirme ve yardım fonu sözü vediğini aktardı.

Ancak eylemcilerin taleplerinden biri olan, binada yaşayanların isim listesini vermedikleri kaydedildi.

Eylemci Mustafa El Mansur “İnsanlar aldıkları yanıtlardan tatmin olmadı. Öfkelendiler ve binaya yürüdüler. İçeri zorla girmediler. Sadece konuşmak için giriş salonuna gittiler.” dedi.

Başbakan ve yanan binada yaşayanların buluştuğu salonun dışında da protesto vardı.

May, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ve Londra Belediye Başkarı Sadık Khan gibi olayın hemen ardından, yangından etkilenenlerle buluşmaması nedeniyle eleştiriliyor.

May’e kalabalığın tepskisi sorulduğunda, hükümetini savundu ve “Şu anda tamamen destek vermeye odaklanmış durumdayım. Hükümet gereken parayı buluyor ve neler olduğunun tam anlamıyla araştırılacağını ve insanlara yeni barınma alanları verileceğini garanti ediyor” dedi.

Westminster’da toplanan büyük bir grup eylemci de Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Street’e yürüdü.

Kalabalık “Grenfell için adalet” “May gitmeli” ve “Ellerinizde kan var” yazılı pankartlar taşıdı.

Yangın soruşturmasında şu ana dek:

  • Altı yangın kurbanının kimlikleri açıklandı.
  • Ölenlerden birinin hastaneye kaldırılanlardan olduğu ifade edildi.
  • Hastanede 12’si ağır 24 kişi bulunuyor.
  • Polis, bazı kurbanların kimliğinin hiç belirlenemeyebileceğini söyledi.
  • Bir adli suç soruşturması başlatıldı.
  • Milletvekilleri Parlamento Araştırması’nın “çabuk” yapılması ve güvenlik konusunda en kısa sürede yanıtlar alması çağırısına bulundu.
  • İngiltere genelindeki belediyeler, Grenfell Tower benzeri binaların güvenliğini gözden geçireceklerini açıkladı.
  • İngiltere Kızılhaçı, bir yardım kampanyası başlattı.

(BBCTÜRKÇE)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.