kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
STERLIN
41,0673
BITCOIN
$70.857
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere Başbakanı May yeni hükümeti kuruyor

İngiltere’de Perşembe günü yapılan erken genel seçimde hiçbir parti Parlamento’da çoğunluğu elde edemedi.

İngiltere Başbakanı May yeni hükümeti kuruyor
10.06.2017
0
A+
A-

İngiltere’de Perşembe günü yapılan erken genel seçimde hiçbir parti Parlamento’da çoğunluğu elde edemedi. Sandalye kaybeden ancak seçimden birinci çıkan Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Theresa May, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) desteğine güvenen May, yeni hükümeti kuruyor.

Theresa May’in kuracağı yeni hükümette Maliye Bakanı Philip Hammond, İçişleri Bakanı Amber Rudd, Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit’ten sorumlu devlet bakanı David Davis ve Savunma Bakanı Michael Fallon görevlerini sürdürecek.

May BBC’ye yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) ile ilgili müzakerelerin planlandığı gibi 10 gün içinde başlayacağını söyledi.

Öte yandan, Muhafazakar Parti’nin kazanması beklenen ve ilk sonuçların açıklanmadığı tek seçim bölgesi olan Londra’nın Kensington bölgesini, İşçi Partisi kazandı.

Dar bölge seçim sisteminin uygulandığı İngiltere’de bu ilk sonuçlara göre, 650 üyeli Avam Kamarası’nda Muhafazakâr Parti yüzde 42 oyla 318, İşçi Partisi yüzde 40 oyla 262, İskoç Ulusal Partisi yüzde 3 oyla 35, Liberal Demokrat Parti yüzde 7 oyla 12, Demokratik Birlik Partisi de yüzde 1 oyla 10 sandalye kazandı.

Seçim sonrası en önemli konunun “Brexit müzakerelerini bir planla yürütebilecek hükümete sahip olmak” olduğunu kaydeden May, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En çok oyu alan ve en çok sandalye kazanan parti olduğumuza göre, hükümeti kurabilecek tek parti de biziz.”

May, DUP’tan azınlık hükümetine destek isteyecek.

DUP lideri Arlene Foster da May ile konuştuğunu doğrulayarak, birlikte “Bu çok zorlu dönemde ulusa istikrar getirmenin yollarını arayacaklarını” söyledi.

CORBYN: MAY İSTİFA ETMELİ

Seçimden sandalye sayısını en çok artıran parti olarak çıkan ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise May’in “bu ülkenin halkını doğru biçimde temsil edecek bir hükümet için aradan çekilmesi gerektiğini” söyledi.

Corbyn “Bu seçimin gerçek galibi kim belli. Bize güvenen insanlara hizmet etmeye hazırız” dedi. Corbyn buna karşın diğer partilerle pakt ya da anlaşmalara girmeyeceklerini söyledi.

İSKOÇ ULUSAL PARTİSİ’NDE BÜYÜK KAYIP

Avam Kamarası’ndaki sandalye sayısı 56’dan 35’e inen İskoç Ulusal Partisi (SNP) seçimin önemli mağlupları arasında yer aldı.

Bazı uzmanlar, partinin oy kaybının İskoçya’da ikinci bir bağımsızlık referandumu yapılmasına yönelik planlara darbe indirdiği yorumu yaptı.

UKIP LİDERİ İSTİFA ETTİ

Meclis’e milletvekili gönderemeyen ve seçimin en büyük yenilgisini alan AB ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Paul Nuttall ise istifasını açıkladı.

UKIP oylarının büyük oranda Muhafazakâr Parti’ye ve İşçi Partisi’ne kaydığı görülüyor.

SEÇİME KATILIM ORANI YÜKSELDİ

Erken genel seçime katılım oranı ise yüzde 68,7 oldu. Bu 2015’teki katılım oranından yüzde 2 daha fazla.

Bu oran aynı zamanda 1997’den bu yana görülen en yüksek seçime katılım oranı oldu. (BBC TÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.