kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4668
EURO
34,7312
STERLIN
40,6318
BITCOIN
$61.960
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Brezilya’da polis Bolsonaro’nun destekçilerini Kongre ve Yüksek Mahkeme’den çıkardı, Lula ‘Fanatik faşistler cezalandırılacak’ dedi

Brezilya’da polis Bolsonaro’nun destekçilerini Kongre ve Yüksek Mahkeme’den çıkardı, Lula ‘Fanatik faşistler cezalandırılacak’ dedi
09.01.2023
0
A+
A-

Brezilya’da polis başkent Brasilia’da, Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin bastığı Kongre ve Yüksek Mahkeme’nin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Polis, Kongre ve Yüksek Mahkeme’yi basıp, Başkanlık Sarayı’nı kuşatan aşırı sağcı eski devlet başkanı Bolsonaro yandaşı binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, “fanatik faşistler” olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi.

Olaylar sırasında şehir dışında olan Devlet Başkanı Lula da Silva Brasilia’ya dönerek hasarı yerinde inceledi.

Lula, basılan Yüksek Mahkeme binasında incelemelerde bulundu.

Polis, 300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, 90 gün görevden uzaklaştırıldı.

Rocha, baskınla biten 8 kilometrelik protesto yürüyüşünü engelleyemediği için özür dilemişti.

Bu arada Bolsonaro bir Twitter mesajıyla “Kamu binalarının işgalini” kınadı.

ABD Başkanı Joe Biden olayı demokrasiye yönelik bir saldırı diye niteledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Twitter’daki paylaşımında “Brezilya halkının demokratik iradesiyle iktidarın barışçı şekilde devrine engel olmaya yönelik her türlü girişimi” kınadı.

Brezilya’da Ekim ayında yapılan seçimler sonrası Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva 1 Ocak’ta yemin ederek göreve başladı.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro taraftarları aylardır Kongre binası önünde eylemdeydi. Bu gruplar orduya da darbe çağrısı yapıyordu.

Bazı Bolsonaro taraftarları bu yönde bir delil olmamasına karşın seçimlerde hile yapıldığına inanıyor.

Baskınlar sırasında Devlet Başkanı Lula, Sao Paolo’da bulunuyordu.

Brasilia polisi, Kongre ve Yüksek Mahkeme binalarında güvenliğin yeniden sağlandığını duyurdu. Göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

BBC’ye konuşan Brasilian Report yayın organından Euan Marshall başkentte böyle bir olayı engelleyecek bir polis varlığı olmadığını söyledi.

Ulusal Muhafızlar da düzeni yeniden sağlamak için devreye sokuldu.

Devlet kurumlarının yer aldığı başkentin merkezi sivillere 24 saat için kapatıldı.

Brezilya gazetesi Correio Brasiliense’nin siyaset editörü Carlos Alexandre de Souza polisin olayı kontrol altına almasının çok uzun sürdüğünü söylüyor.

De Souza polisin, gösterinin başlarında “çok sabırlı” olduğunu söyledi.

Bolsonaro, Ekim ayının sonunda yapılan seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddediyordu. Lula’nın yemin törenine de, gelenek olmasına karşın katılmadı ve ülke dışına çıktı.

67 yaşındaki Bolsonaro, eski ABD Başkanı Donald Trump’a olan yakınlığı ile de biliniyor.

Brezilya’da yaşananlar Trump’ın seçimi kaybetmesi sonrası 6 Ocak 2021’de Washington DC’de yaşanan Kongre baskını ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Lula daha önce hakkındaki bir yolsuzluk dosyasından tutuklanmış ve seçime girmesi engellenmişti. Fakat bu dosyadan 2021’de aklandı.

Bolsonaro taraftarları Lula’nın aklanmasını kabul etmiyor ve tutuklanmasını istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.