kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5876
EURO
34,8172
STERLIN
40,3723
BITCOIN
$66.685
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Çin, Covid nedeniyle vatandaşlarına seyahat kısıtlamaları uygulayan ülkelere aynı şekilde karşılık vereceğini açıkladı

Çin, Covid nedeniyle vatandaşlarına seyahat kısıtlamaları uygulayan ülkelere aynı şekilde karşılık vereceğini açıkladı
03.01.2023
0
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle Çin’den gelen yolculara giriş kısıtlamaları uygulayan ülkelere aynı şekilde karşılık verileceğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesini hedef alan kısıtlamaların “bilimsel temelden yoksun” ve “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Pekin’in “Sıfır Covid” politikasını gevşetme kararının ardından vaka sayılarının artmasıyla birlikte, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da aralarında olduğu 10’dan fazla ülke Çin’den gelen yolculardan negatif test isteyeceğini açıklamıştı.

Sözcü Mao, “siyasi hedeflere ulaşmak için salgın önleme ve kontrol tedbirlerini manipüle etme girişimleri” olarak nitelendirdiği adımlar karşısında Pekin’in “mütekabiliyet ilkesi uyarınca karşılık verecekleri” uyarısında bulundu.

Sözcü ayrıca Çinli yetkililerin Dünya Sağlık Örgütü yetkilileriyle bir video görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve bu görüşme sırasında “mevcut salgın durumu, tıbbi tedavi, aşılama ve diğer teknik konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve salgının dünya çapında mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesine yardımcı olmak için teknik alışverişi sürdürme konusunda anlaştıklarını” söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden eleştiri ve destek sözü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’den klinik idare ve etki değerlendirmesini geliştirmesini istedi ve Pekin’e halkın aşı tereddütlerini azaltma konusunda destek olacağını açıkladı.

Uluslararası sağlık yetkilileri Pekin’i virüsün yayılması ve olası yeni varyantları hakkında veri yayınlamadığı için eleştiriyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu günlük Covid verilerini yayımlamaya geçen ay son vermiş, bu verilerin “referans ve araştırma amacıyla Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayınlanacağını” duyurmuştu.

Yetkililer vakaların bildirilmesi zorunluluğunu kaldırdığı için Çin’deki günlük vaka ve ölümlerin gerçek sayısı bilinmiyor.

Çin, daha önce de günde yaklaşık beş bin vaka açıklıyor, varyantlarla ilgili veri açıklamıyordu.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDS) yetkilileri, Çin’in açıkladığı verilerin yeterli ve şeffaf olmadığını söylemişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da geçen ay aynı kaygıları gündeme getirmiş ve Çin’e vakaların ağırlık derecesi, hasta kabul ve yoğun bakımlara ilişkin bilgi paylaşması çağrısında bulunmuştu.

WHO Başkanı, bazı ülkelerin yeni kısıtlamalar getirmesinin “anlaşılabilir” olduğunu söylemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.