kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
STERLIN
40,9385
BITCOIN
$70.586
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov öldü

Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov öldü
31.08.2022
0
A+
A-

Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, 91 yaşında hayatını kaybetti. Yaptığı reformlarla Soğuk Savaş’ı bitiren Gorbaçov, 20’nci yüzyılın en önemli siyasi figürlerinden biriydi.

Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir hastanede hayatını kaybetti. Gorbaçov 91 yaşındaydı.

Merkez Klinik Hastanesi’nden yapılan açıklamada, Gorbaçov’un “ağır ve uzun süren bir hastalık sonucu” öldüğü belirtildi.

Gorbaçov, 1985-1991 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) lideriydi. Gorboçov’un başlattığı “perestroyka” (yeniden yapılanma) ve “glasnost” (açıklık) adlı reform çalışmaları Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki Soğuk Savaş’ın bitmesini sağladı. Ancak bu reformlar aynı zamanda Komünist Parti’nin de ülkedeki siyasi üstünlüğünün sona ermesine ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin resmen dağılmasına neden oldu.

Gorbaçov, Soğuk Savaş’ın bitmesindeki rolünden ötürü 1990 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

1996’da Rusya Devlet Başkanlığı için yarıştı. Ancak seçimlerde sadece yüzde 0,5 oy alabildi.

Tepkiler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ilişkileri dönem dönem gerildi. Ölümünün ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin’in bu sabah Gorbaçov’un ailesine ve dostlarına taziye mesajı göndereceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden “olağanüstü vizyon sahibi” bir insan olarak tanımladığı Gorbaçov’un SSCB lideri olarak ABD Başkanı Reagan’la birlikte bu iki ülkenin nükleer cephaneliklerini azaltmaya çalıştıklarını söyledi. “Onlarca yıl süren acımasız siyasi baskı döneminin ardından o demokratik reformları benimsedi” diye ekleyen Biden, “Sonuç, daha güvenli bir dünya ve milyonlarca insan için daha büyük özgürlük oldu” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Tarihin yönünü değiştiren eşsiz bir devlet adamı olan Mihail Gorbaçov’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim” açıklamasında bulundu.

Gorbaçov için “Soğuk Savaş’ın barışçıl şekilde sona ermesini sağlamak için herkesten daha fazlasını yaptı” ifadesini kullanan Guterres, “Dünya büyük bir küresel liderini kaybetti” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.