kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
STERLIN
41,1006
BITCOIN
$70.912
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

ABD Anayasa Mahkemesi ‘Kürtajı’ yasallaştıran kararı kaldırdı

ABD Anayasa Mahkemesi ‘Kürtajı’ yasallaştıran kararı kaldırdı
25.06.2022
0
A+
A-

ABD’de Yüksek Mahkemenin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararına başta bu ülkedeki siyasetçiler olmak üzere dünya liderlerinden tepki yağdı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau karara ilk tepki veren dünya liderleri arasında yer aldı.

ABD ve diğer ülkelerdeki sivil toplum ve kadın dernekleri de yaptıkları açıklamalarla tepkilerini gösterirken, muhafazakar görüşlü dernek ve partiler ile Katolik piskoposların kararı destekledikleri görüldü.

Biden: Bu bizi 150 yıl geri götürdü

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkemenin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararından dolayı son derece üzgün olduğunu belirterek, “Yüksek Mahkeme Amerika’yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü.” dedi.

Bu kararın ülke tarihi için “önemli bir an” olduğuna dikkati çeken Biden, “Bugün Yüksek Mahkeme, Amerikan halkının anayasal hakkını elinden aldı. Ülkemiz ve mahkeme için üzücü bir gün.” ifadelerini kullandı.

Biden, mahkemenin aldığı karar ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, tamamen elinden alınıldığını dile getirerek, “Şu anda Roe kararı artık yok. Açık konuşayım; bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında.” yorumunda bulundu.

Biden’dan protestoların barışçıl kalması çağrısı

Kadınların haklarını korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, “Kürtajı yasaklayan eyalet yasaları bugün otomatikman yürürlüğe girmiş oldu. Milyonlarca kadının hayatını tehlikeye atıyorlar. Bir kadının sağlığını koruduğu için cezalandırılması çok kötü.” dedi.

Biden, elindeki yetkilerin kısıtlı olduğuna işaret ederek, kürtajın federal bir hak olarak tanınması için Kongreye çağrıda bulundu.

Yüksek Mahkeme önünde devam eden protestolara da değinen Biden, “Bu konuyu ne kadar önemserseniz önemseyin, protestolarınız barışçıl olsun. Kimseyi korkutma yok. Şiddet asla kabul edilemez. Tehdit ya da gözdağı ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her türüne karşı durmalıyız.” değerlendirmesini paylaştı.

Obama ve Clinton’dan tepki gecikmedi

ABD’nin eski başkanlarından Barack Obama, bu kararın milyonlarca Amerikalının temel özgürlüklerine darbe vurduğunu söyledi. ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Hillary Clinton, mahkeme kararını, “insan hakları ve kadın hakları için geri adım” olarak niteledi. Eski ABD Başbakanı Donald Trump ise “Tanrı’nın isteği bu” diyerek kararı olumlu karşıladı.

Dünya liderlerinden gelen tepkiler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD’den gelen haberler korkunç. Kalbim kürtaj yasal hakkını kaybeden milyonlarca Amerikan kadınıyla birlikte. Hiçbir hükümet, siyasetçi ve kişi, bir kadına kendi vücuduyla ilgili ne yapıp yapmayacağını söyleyemez.” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, “Bu geri doğru atılmış bir adım. Ben her zaman bu konuda kadınların kendi kararlarını kendilerinin vermesi gerektiğine inandım.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’deki mahkeme kararından üzüntü duyduğunu belirterek, kürtajın bütün kadınlar için temel bir hak olduğunu ve bu kararın kadın haklarına gölge düşürdüğünü ifade etti.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.