kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
STERLIN
40,9483
BITCOIN
$70.153
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Gerçeğinden daha dayanıklı ve daha sert diş minesi üretildi

Gerçeğinden daha dayanıklı ve daha sert diş minesi üretildi
09.02.2022
0
A+
A-

Araştırma ekibi, bu icadın çürüyen dişlere çözüm olabileceğini söylüyor

Bilim insanları gerçek diş minesinden daha dayanıklı ve daha sert, sentetik bir diş minesi geliştirdiklerini duyurdu.

Çin’deki Beihang Üniversitesi’nden kimyager Hewei Zhao’nun liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, bu icadın çürüyen dişlere çözüm olabileceğini söylüyor. Doğal diş minesi, yani dişlerin ince dış tabakası insan vücudundaki en sert biyolojik malzeme. Aynı zamanda son derece viskoelastik özelliğiyle tanınıyor. Viskoelastisite, bir malzemenin yıpratıcı koşullar altında hem sıvı hem elastik malzemelere benzer davranışlar sergilemesi anlamına geliyor.

Bu sayede doğal diş mineleri yalnızca birkaç milimetre kalınlığında olmasına rağmen hasara karşı çok güçlü bir direnç sergiliyor.

Öte yandan diş minesi, çoğunlukla hidroksiapatit nanotel adı verilen minerallerin birbirine bağlanmasıyla oluşan karmaşık bir yapı. Bu nedenle doğal yapıyı kopyalayarak sentetik bir diş minesi elde etmek zor olmuştu. Sonunda araştırmacılar, viskoelastikliğini korurken gerçek diş minesinin sertliğini de etkin biçimde taklit edebilen bir nanokompozit sistem oluşturabildi. Manometre büyüklüğünde parçacıkların dağılmasıyla oluşan malzemelere nanokompozit adı veriliyor.

Ekip bunun ardından elde ettikleri malzemeyle insan dişleri de dahil olmak üzere farklı şekilli nesneleri kapladı.

Hakemli bilimsel dergi Science’ya yayımlanan çalışmada şu ifadelere yer verildi:

Malzemenin sertlik, mukavemet, viskoelastisite ve tokluk seviyesi yüksek. Hatta doğal diş minesinin ve daha önce üretilmiş diş minesinden esinlenen malzemelerin özelliklerini aşıyor.

Öte yandan bu sentetik diş minesi, henüz ticari üretimden uzak. Araştırma ekibi şimdi bu malzemenin ağız içinde uzun bir süre hayatta kalabilmesini sağlamak için sentetik mineyi test etmeyi planlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.