kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
STERLIN
40,9368
BITCOIN
$70.426
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

New York’ta bir Türk çift, pandemide ev yemeği pişirerek yemek sipariş şirketi kurdu

New York’ta bir Türk çift, pandemide ev yemeği pişirerek yemek sipariş şirketi kurdu
18.01.2022
0
A+
A-

2020’de New York’a taşınan Türk çift, Emre Uzundağ ve Yonca Çubuk, pandemi sırasında kurdukları Woodspoon adındaki yemek siparişi uygulaması sayesinde artık “küçük hayallerinin gerçekleştiğini” söylüyor.

Çubuk, “Woodspoon bize hikayemizi anlatmak için bir platform ve ses veriyor” diyor ve ekliyor:

“Biz sadece kebap ve pilavdan daha fazlasıyız. En çok satan yemeklerimiz mercimek çorbası ve portakallı ıspanak yahnisi; ikisi de vejetaryen; ikincisi vegan.”

“Pandemide yeni bir gelir kaynağı bulması gereken birçok restoran çalışanına yardım etti”

Türk çift, koronavirüs nedeniyle Brooklyn’deki küçük dairelerinde sıkışıp kalmıştı.Çift, gurbette ev hasreti çekerken, karantina stresiyle baş etmelerine yardımcı olmak için giderek daha fazla Türk yemeği pişirmeye başlamış. Yonca Çubuk, “Bu, pandemi sırasında zihinsel bir gereklilikti” diyor.

Daha sonra şehirdeki arkadaşları için yemek pişirmeye başlamışlar, ”inanılmaz derecede olumlu” geri bildirimler almışlar.Çubuk, arkadaşlarının bunu bir kariyere dönüştürmeleri gerektiğini söylemeye başladıklarını aktarıyor.

Daha önce profesyonel bir şef olarak çalışmamış olmalarına rağmen geçen yıl işe koyulmaya karar verdiler ve Woodspoon adlı yeni bir yemek dağıtım uygulamasını geliştirdiler.Just Eat, Deliveroo, Uber Eats ve ABD’nin en büyük yemek sipariş uygulaması olan DoorDash gibi pazar lideri devasa dağıtım uygulamaları artık birçok büyük restoran zincirini listelese de, Woodspoon’un iş modeli bunlardan tamamen farklı.

Taze ev yemeği

2020’nin başında devreye giren Woodspoon uygulaması, bir zincir restorandan ziyade evde yemek yapan insanları taze ev yemeği isteyen müşterilerle bir araya getiriyor.Woodspoon uygulaması aracılığıyla sipariş verdiğinizde siparişinizin detayı ilgili ev şefine gönderiliyor. Daha sonra, yemek hazır olduğunda bir Woodspoon sürücüsü siparişi alıyor ve teslim ediyor.

Uygulama sadece New York’un Brooklyn semtinde kullanılabiliyor olmasına rağmen şu anda uygulmaya kayıtlı 120’den fazla aşçı var. Planları ise genişlemek.Emre Uzundağ ve Yonca Çubuk’un BanBan Anatolian Home Cooking adlı menüleri haftanın dört günü uygulama üzerinden sunuluyor.İkili diğer üç gün yeni tarifler üzerinde çalışıyor. Çubuk, çok meşgul olduklarını ve dördüncü evlilik yıldönümlerinde bile çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Yine de Woodspoon sayesinde ticari bir mekan kiralama maliyetine katlanmak zorunda değiller.Woodspoon’un kurucu ortağı Lee Reschef, pandeminin başladığı dönemde lansman yapmanın aslında avantajlı olduğunu şöyle anlatıyor:

“Yeni bir gelir kaynağı bulması gereken birçok restoran çalışanına yardım edecek kadar şanslıydık.”

Ev şefleri Woodspoon tarafından kabul edilmeden önce gıda güvenliği eğitimlerini tamamladıklarını ispatlamaları gerekiyor; şirket, mutfaklarını denetlemesi için birini gönderiyor.Aşçıların ayrıca mutfaklarını ilgili yerel yönetimlere kaydettirmesi ve resmi gıda hijyen testlerine tabi tutulması gerekiyor.

Öncelik ABD’de büyümek

Woodspoon’un şu anda önceliği ABD’de genişlemek olsa da bu konsept evden gıda satmanın yasal olduğu İngiltere’de de çalışabilir.Restoranların pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı kalmasıyla birlikte, son iki yıl paket servis uygulamaları büyük ilgi gördü.

İngiltere’nin en büyüğü Just Eat, 2020’de gelirlerinin 2019’a göre yüzde 42 artarak 725 milyon sterline ulaştığını paylaşırken, DoorDash’in gelirleri üç kattan fazla artarak 2,9 milyar dolara ulaştı.

Çoğumuz bu tür uygulamaları giderek daha fazla kullanıyor ancak kullanıcılar genellikle tek bir hayal kırıklığından bahsediyor: Aynı anda birden fazla restorandan sipariş veremiyorsunuz ve farklı restoranların yemeklerini bir arada teslim alamıyorsunuz.Ancak bu durum, yemek sipariş hizmeti sunmaya başlayan küçük sayıda uygulama ile artık değişiyor. Bu uygulamaların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.