kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.584
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İklim Zirvesi’nde kömüre veda ittifakı kuruldu, en çok tüketenler katılmadı

İklim Zirvesi’nde kömüre veda ittifakı kuruldu, en çok tüketenler katılmadı
05.11.2021
0
A+
A-

COP26 İklim Zirvesi’nde 77 ülke kömür kullanmayı aşamalı olarak bırakmayı taahhüt etti. Dünyanın önde gelen kömür tüketen ülkelerinden ABD, Çin, Hindistan ve Avustralya ise bu ittifaka katılmadı.

Glasgow’da düzenlenen zirvede, iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden olan kömür kullanımına son verilmesi için bir ittifak oluşturuldu.İngiltere’nin Ticaret ve İşletmelerden Sorumlu Bakanı Kwasi Kwarteng, ittifakı ve varılan uzlaşıyı bir “dönüm noktası” olarak nitelendirirken, “Kömürün sonu göründü” açıklamasını yaptı.Kwarteng, büyük ekonomilerin 2030’larda, geri kalan ülkelerin ise 2040’lı yıllarda verdikleri bu taahhütleri yerine getireceğini söyledi.

COP26 Başkanı Alok Sharma da, “Kanımca kömüre vedanın artık ufukta göründüğünü söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı. 77 ülkenin kömüre aşamalı olarak veda etme sözü verdiğini söyleyen Sharma, bu bağlamda ülkelerin yeni kömür santrali inşa etmeme taahhüdünde bulunduklarını da kaydetti.Tüm ülkelerin imzasına açılan mutabakat, kömürün elektrik üretiminde kullanımını öngören yatırımlara son verilmesini de kapsıyor.Ancak dünyanın en çok emisyon yayan ve en çok kömüre bağımlı ülkelerinden ABD, Çin, Hindistan ve Avustralya’nın bu taahhütte bulunmayarak ittifak dışı kalmış olmaları eleştirilere yol açtı.

Çevre örgütleri, bağlayıcı nitelik taşımayan mutabakatı eleştirdi. Greenpeace heyetinin başkanı Juan Pablo Osornion da uzlaşıyı “yetersiz” olarak nitelendirdi, mutabakattaki muğlak ifadelerin ülkelere kömüre veda için çok geniş bir hareket etme alanı tanıdığını söyledi.

AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson ise kömür kullanımına son verme hedefinden uzaklaşılmaması gerektiği çağrısında bulundu. Simson, enerji piyasasında yaşanan gelişmeler nedeniyle kömür kullanımına son verme hedefinden uzaklaşılmaması gerektiğini söyledi, “Tam da aksine, yaşanan bu gelişmeler temiz enerjiye hız verilmesi, fosil yakıtlara bağımlılığa da hızlı bir şekilde son verilmesi gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.