kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
STERLIN
40,8683
BITCOIN
$70.674
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İsrail’de koalisyon hükümeti güvenoyu aldı; Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarı son buldu

İsrail’de koalisyon hükümeti güvenoyu aldı; Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarı son buldu
14.06.2021
0
A+
A-

İsrail’de daha önce üzerinde anlaşma sağlanan koalisyon hükümetinin parlamentoda güvenoyu almasıyla birlikte Benjamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarı sona erdi.

Yamina lideri aşırı sağcı Naftali Bennett yeni başbakan olarak yemin edecek.Bennett, koalisyon anlaşması gereğince Eylül 2023’e kadar görevde kalacak.

Daha sonra ise iki yıl süreyle merkez parti Yesh Atid’in lideri Yair Lapid Başbakan olarak görev yapacak.

Naftali Bennett: İsrail Başbakanı olarak görev alacak aşırı sağcı milyoner

Koalisyon hükümeti parlamentoda yapılan güvenoylamasını 60’a 59 oyla kazandı. Bennett, güvenoyu aldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, “iki yılda dört seçimle yıpranan ulusu birleştirme” sözü verdi. Önceliklerinin ise eğitim, sağlık ve bürokratik işlerdeki ağırlığı azaltmak olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da “çalışmayı dört gözle beklediğini” söyleyerek Bennett’i tebrik etti.Likud Partisi Genel Başkanı Netanyahu bu sonuçla birlikte ana muhalefet lideri olacak.Parlamentodaki tartışma esnasında Netanyahu, “Geri döneceğiz” diyerek rakiplerine meydan okuÖte yandan koalisyon hükümetinin güvenoyu almasının ardından çok sayıda İsrailli de sokağa döküldü.

 İki yılda dört seçim yapıldı

Hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle yargılanan Netanyahu, Mart ayında yapılan seçimlerde hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Bu, İsrail’de son iki yıl içinde yapılan dördüncü seçimdi.Seçimlerin ardından Netanyahu’nun sağcı Likud Partisi, 120 sandalyeli parlamentoda 30 milletvekili kazandı. Ancak Netanyahu’nun seçimlerin ardından yaptığı koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı.Bunun üzerine hükümet kurma görevi seçimlerden ikinci çıkan ve 17 sandalye kazanan Gelecek Var Partisi’nin lideri Lapid’e verildi. Lapid, koalisyon görüşmelerinin 8 farklı bileşenle birlikte başarıya ulaştığını duyurdu.Bennett’in Yamina Partisi ise 7 sandalye ile koalisyon görüşmelerinde kritik bir rol oynadı.İsrail’in nispi temsile dayanan seçim sisteminde, bir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşması oldukça zor. Koalisyon için gerekli sandalye sayısına ulaşmak için genellikle daha küçük partilerle ortaklık yoluna gidilmesi tercih ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.