kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
STERLIN
41,1006
BITCOIN
$70.912
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Dünya devlerine vanilya için kafa tutuyor: Yüzlerce dava açtı

Dünya devlerine vanilya için kafa tutuyor: Yüzlerce dava açtı
14.03.2021
0
A+
A-

Tükettiği içecek ve gıdalardaki, “Vanilyadan üretilmiştir” ibaresini merak eden ve şirketlerin gerçek vanilya kullanmadığını fark eden New Yorklu avukat Spencer Sheehan, aralarında McDonald’s, Chobani ve Trader Joe’s gibi dev şirketlere dava açtı.

Insider’a açıklamalarda bulunan Sheehan, son 2 yıldır yüzlerce şirkete ürünlerinde vanilya yerine vanilya tatlandırıcısı kullandığı gerekçesiyle dava açtığını söyledi.

Bundan iki yıl önce bir markanın ürettiği birayı içtiğini ve şişenin üzerinde, “Yıllandırılmış vanilyadan üretilmiştir” ibaresine dikkat çeken Sheehan, “O zamanlarda bunun gerçek vanilya olup olmadığını merak ettim. Konuyu biraz inceleyince bu şirketlerin gerçek vanilya kullanmadığını fark ettim” dedi. Sheehan, “O zamanlar vanilya konusunu çok bilmiyordum ama bir şeylerin eksik olduğunu hissedebiliyordum. Birçok insanla görüştüm ve en sonunda dava açmaya karar verdim” dedi.

“ÇOK AZ KULLANIYORLAR” 

Türk iş insanı Hamdi Ulukaya’nın kurduğu Chobani, McDonald’s ve Keurig Dr. Pepper ile birlikte Trader Joe’s gibi dev şirketlere dava açan Sheehan mücadelesinin devam edeceğini söyledi. Dondurma, yoğurt, süt, kahve kreması gibi birçok ürünün üreticisine dava açan Sheehan, “Şirketler tüketicilerini kandırıyorlar ve sadece çok az miktarda saf vanilya kullanıyorlar” dedi.

Bazı davalarının düşürüldüğünü söyleyen Sheehan buna karşılık mücadelesinin devam edeceğini dile getirdi.

GERÇEK VANİLYADAN 20 KAT DAHA UCUZ

Saf vanilya, vanilya çekirdeklerinden elde edilirken, 2019 yılının verilerine göre 1 kilogramının fiyatı 500 dolar değerinde. Fakat günümüzde birçok şirket yapay vanilya kullanıyor.

Sentetik vanilya olarak da bilinen yapay vanilyada odun hamuru, karanfil yağı gibi materyal kullanılıyor. Bu karışım, doğal vanilyadan 20 kat daha ucuz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.