kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3292
EURO
35,0378
STERLIN
40,8971
BITCOIN
$70.721
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Arjantin kürtajı yasallaştırdı, Latin Amerika’da ‘domino etkisi görülebilir’

Arjantin kürtajı yasallaştırdı, Latin Amerika’da ‘domino etkisi görülebilir’
30.12.2020
0
A+
A-

Arjantin’de Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da, hamileliğin 14. haftasına kadar kürtaja izin veren yasa tasarısı onaylandı. Böylece kürtaj konusunda dünyanın en katı uygulamalarına tabi olan Latin Amerika’da büyük bir değişime imza atılmış oldu.

Uzun süren tartışmaların ardından senatörler 29 aleyhte, bir çekimser ve 38 lehte oyla kürtaj yasasını onayladı.

Bugüne dek sadece tecavüz ve annenin sağlığını riske sokan durumlarda kürtaja izin veriliyordu.

Yasa tasarısı bu ay Temsilciler Meclisi’nde onaylanmıştı.

Latin Amerika’da büyük bir etkisi olan Katolik Kilisesi, yasa tasarısına onay vermemeleri yönünde senatörlere çağrı yapmıştı.

Kadınların kendi bedenleri üzerinde tercih yapma hakkını savunan kampanya grupları, Latin Amerika’nın etkili ülkelerinden biri olan Arjantin’de kürtaj yasasının onaylanmasının diğer ülkelere de esin kaynağı olmasını umut ediyor.

Değişim için mücadele

Aktivistler, kürtaj yasasında değişiklik için uzun yıllar mücadele verdi.

İki yıl önce yapılan oylamada senatörler çok az bir farkla aleyhte oy kullanmıştı.

Yasa değişikliğini destekleyen Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, seçim kampanyasında, tasarıyı yeniden gündeme getirme vaadinde bulunmuştu.

Fernandez, hamileliğin 14. haftasına kadar yasal ve ücretsiz kürtaj olanağı sağlanmasının halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, “her yıl 38 bin kadın, merdiven altı kürtaj nedeniyle hastaneye kaldırılıyor; demokrasinin tesisinden (1983) bu yana 3 bini aşkın kadın hayatını kaybetti” dedi.

Oylamanın ardından Fernandez, Twitter’da “Bugün, kadınların haklarını genişleten ve halk sağlığını garanti altına alan daha iyi bir toplum haline geldik” diye yazdı.

Kürtaj lehinde ve aleyhinde kampanya yürüten gruplar, başkent Buenos Aires’teki Kongre’de yapılan oylama öncesinde toplandı. İçeride 12 saat boyunca devam eden tartışmaları, kurulan dev ekranlarda izlediler. Çarşamba sabahı erken saatlerde oylama sonuçlandığında kürtajdan yana olan gruplar sevinç gösterisinde bulundu.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.