kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.926
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Tayland’da 12 metre uzunluğunda 5 bin yıllık balina iskeleti bulundu

Tayland’da 12 metre uzunluğunda 5 bin yıllık balina iskeleti bulundu
27.11.2020
0
A+
A-

Tayland’da yüzde 80’inden fazlası kurtarılan ve yaşının 3 bin ila 5 bin arasında olduğu tahmin edilen bir balina iskeleti bulundu. 12 metre uzunluğundaki iskeletle ilgili konuşan bir hayvan araştırmacısı bulunan parçanın oldukça nadir olduğunu ve yapılan incelemeler sayesinde ‘geçmişe bir pencere açılacağını’ belirtti.

Kasım ayının başında başkent Bangkok’un batısındaki sahilden 12 kilometre uzaklıkta kemikler tespit edildi. Bulunan kemiklerin başarılı bir şekilde korunmuş olan bir balina iskeletine ait olduğu ortaya çıktı. Söz konusu balinanın 3 ile 5 bin yaşları arasında olduğu düşünülüyor.

YÜZDE 80’İNDEN FAZLASI KURTARILDI

Balinanın iskeletine ilişkin fotoğraflar Tayland Çevre Bakanı Varawut Silpa-archa tarafından paylaşıldı. Taylandlı Bakan Silpa-archa şu ana kadar iskeletin yüzde 80’inden fazlasının kurtarıldığını ifade ederken 3 metre uzunluğundaki kafatası, omurlar, kaburgalar, yüzgeçler ve bir kürek kemiğinin kurtarılanlar arasında olduğunu belirtti.

GEÇMİŞE BİR PENCERE’ AÇACAK

Uzmanlar, 12 metre uzunluğundaki iskeletin Bryde balinasının bir parçası olduğunu kaydederken keşfin özellikle deniz seviyeleri ve biyolojik çeşitlilik üzerine araştırmalar için ‘geçmişe bir pencere’ sağlayacağını savunuyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Memeli Hayvan Araştırmacısı Marcus Chua, kısmen fosilleşmiş kemiklerin “nadir bulunan bir parça” olduğunu söyledi. ” Asya’da bu kadar iyi durumda bulunan çok az balina fosili var” diyen Chua, bulunan kemiklerin iyi durumda olduğunu dile getirdi.

GEÇMİŞTEKİ TÜRLER HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUNABİLECEK

Chua, keşfin uzmanlara geçmişteki bazı türler hakkında daha fazla bilgi verebileceğini dile getirdi. Chua, bugün yaşayan Bryde balinalarıyla kıyaslandığında süreci de ortaya çıkaracağını aktardı. İskeletin, deniz seviyesi tahmini, tortu türleri ve çağdaş biyolojik topluluklar dahil olmak üzere dönemin paleobiyolojik ve jeolojik koşullarına ilişkin daha fazla bilgi verebileceğini savunan Chua, “Bu keşif, iskeletin tarihi belirlendiğinde geçmişe bir pencere açacak” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.