kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
EURO
STERLIN
BITCOIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

ABD’de üç eyalete yayılan yangınlarda 30’dan fazla kişi öldü, onlarca kişi kayıp durumda

ABD’de üç eyalete yayılan yangınlarda 30’dan fazla kişi öldü, onlarca kişi kayıp durumda
13.09.2020
0
A+
A-

ABD’nin batı kıyısında büyük yıkıma yol açan yangınlarda 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Birçok yerleşim yerinin küle döndüğü Oregon eyaletinde, onlarca kişi kayıp durumda bulunuyor. Eyalette görevli bir acil durum yetkilisi, hükümetin “toplu ölüm olaylarına” karşı hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

Yangınlar yaklaşık üç haftadır, Oregon, California ve Washington eyaletlerinde etkili oluyor. Milyonlarca dönüm arazi ile birlikte binlerce ev yandı.

Onbinlerce kişi yangınlardan kaçarak, evlerini terk etti.

Demokratların başkan adayı Joe Biden, Cumartesi günü, “iklim değişikliği an itibariyle hayat tarzımıza varoluşsal bir tehdit oluşturuyor” diyerek, Başkan Donald Trump’ı iklim değişikliği konusunda şüpheci olmakla suçladı ve gerçeği gözardı etmekle eleştirdi.

Trump ise Pazartesi günü California eyaletine yapacağı ziyaret öncesi, yangınlarla ilgili olarak “kötü orman yönetimini” sorumlu tuttu.

Yetkililer, yangınlarda şu ana kadar New Jersey eyaleti büyüklüğünde bir alanın yandığını belirtiyor.

Yangınlar nedeniyle oluşan duman tabakası ise bu eyaletlerin büyük şehirlerini kaplamış durumda. Portland, San Fransisco ve Seattle kentlerinde hava kirliliği insan hayatını tehdit ediyor.

Yalnızca Oregon eyaletinde, itfaiye ekipleri 16 büyük yangınla mücadele ediyor, 40 bin kişi evlerini terk etmek zorunda bırakıldı.

Eyaletin acil durum kurumu, 10 kişinin hayatını kaybettiğini ancak ölü sayısının bunun çok üzerine çıkabileceğini ifade ediyor.

Washington eyaletinde ise 15 büyük yangın söndürülmeye çalışılıyor. Eyalette bir yaşı da bir bebek ailesi ile alevlerden kaçmak isterken hayatını kaybetti. Anne ve baba ise kritik durumda tedavi altında.

28 büyük yangınla mücadele edilen California eyaletinde ise şu ana dek en az 22 kişi hayatını kaybetti. 15 bine yakın itfaiyeci 15 Ağustos’tan bu yana alevlerle mücadele ediyor.

 

 

 

Kay am: BBC Türkçe

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.