kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
STERLIN
40,9612
BITCOIN
$69.856
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İsrailliler ampulle ortam dinlemesi yapmanın yolunu buldu

İsrailliler ampulle ortam dinlemesi yapmanın yolunu buldu
18.06.2020
0
A+
A-

İsrailli bilim insanları tarafından hazırlanan bir makalede bilgisayar korsanlarının, ampuller vasıtasıyla ortam dinlemesi yapabileceği kaydedildi.

İsrail’in Negev Üniversitesi ve Weizmann Bilim Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından hazırlanan ve yayınlanan bir makalede, bilgisayar korsanlarının ampullerdeki titreşimleri izleyerek ortam dinlemesi yapabileceği ortaya konuldu.

Araştırmacıların ‘Lamphone’ adını verdiği bu teknik, sesin meydana getirdiği hava basıncıyla ampullerde meydana gelen titreşimleri yakalayarak ses haline getiriyor.

25 metre mesafeye kadar dinlenebiliyor

Araştırmacılara göre bu teknikle 25 metreye kadar uzaklıkta konuşmalar dinlenebildi.

Makalede, “Asılı ampulün çok hafif titreşmesine neden olan bu yüzeyindeki hava basıncında yaşanan dalgalanmaların, pasif, dışarıdan ve gerçek zamanlı olarak konuşma ve şarkıları yakalamak için telekulak tarafından nasıl kullanılabileceğini gösteriyoruz” ifadeleri yer aldı.

Makaleye göre sözgelimi teknik üç teknolojiyle çalışıyor; asılı ampulün uzaktan görüş alanına yerleştirilen bir teleskop, teleskopun üstüne monte edilmiş bir elektro-optik sensör ve sesi yakalamak ve işlemek için bir ses sistemi.

Google Cloud Speech API ve Shazam örneği

Bir odada bir konuşma gerçekleştiğinde ses, ampulün yüzeyindeki hava basıncında dalgalanmalar yaratarak titreşmesine neden oluyor ve analog elektro-optik sensör daha sonra bu titreşimi optik bir sinyal olarak yakalıyor ve bir ses yakalama algoritması kullanarak işliyor.

Makalede belirtilene göre teknik, Google Cloud Speech API’nin konuşmaları yakaladığı ve Shazam ve SoundHound uygulamalarının müziği yakaladığı gibi 25 metre uzaklığa kadar konuşmaları ve şarkıları yakalayabiliyor.

Trump’ın konuşması dinlendi

Ayrıca araştırmacıların, bir testte ABD Başkanı Donald Trump tarafından önceden kaydedilmiş bir konuşmayı temiz bir şekilde yakalayabildiği kaydediliyor.

Bir diğer testte ise araştırmacıların, tekniğin konuşmaların dışındaki sesleri nasıl yakalayabildiğini görmek için The Beatles grubunun meşhur ‘Let It Be’ parçasını uzaktan dinlediği belirtiliyor.

Tekniğin ‘menzili’ uzatılabiliyor

‘Lamphone’un sesi yakalaması için sadece hafif titreşimler gerektiği, ‘kurbanların’ doğrudan dahlini gerektirmiyor. Bununla birlikte tekniğin 25 metrelik bir menzile sahip olmasına rağmen, farklı lens çaplarına sahip teleskopların kullanılması, daha uzaktaki seslere ulaşılabilmesine olanak verebiliyor.

Ayrıca makalede, ‘Lamphone’dan kaçmanın yolunun da daha az ışık yayan daha zayıf ampuller kullanmak olacağı ifade ediliyor. Bundan kaçmanın diğer yönteminin ise, daha ağır bir ampul ile titreşimi azaltmak olduğu söyleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.