kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5688
EURO
34,7210
STERLIN
40,4810
BITCOIN
$63.066
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
9°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Uzay İstasyonu mürettebatı geçen yıl bıraktığından çok farklı bir dünyaya döndü

Uzay İstasyonu mürettebatı geçen yıl bıraktığından çok farklı bir dünyaya döndü
18.04.2020
0
A+
A-

The trio on board the International Space Station (ISS)

Andrew Morgan, Oleg Skripoçka ve Jessica Meir

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üç mürettebatı bugün ayrılırken bıraktıklarından çok farklı bir dünyaya geri döndü.

Aslında hiç biri izolasyona yabancı değil. Rus Oleg Skripoçka ve ABD’den Jessica Meir 2019’un Eylül ayında ayrıldıklarında Covid-19 diye bir hastalık bilinmiyordu. ABD’li Andrew Morgan daha da önce 2019 Temmuz’unda yeryüzünden ayrılmıştı.

Skripoçka ve Meir 205 gündür, Morgan da 272 gündür uzaydaydı.

Koronavirüs salgını yüzünden uzay istasyonu mürettebatının normal geri dönüş rutini tamamen değişmişti.

Jessica Meir, “Yukarıdan Yeryüzü’nde olan biteni izlemek bayağı gerçeküstü bir deneyim. Dünya oradan her zaman olduğu gibi büyüleyici görünüyor ve bıraktığımızdan bu yana bütün bu değişikliklerin yaşandığına inanmak çok zor” diyor.

Üçlü İngiltere saatiyle sabaha karşı 05.16’da Dünya’ya indi.

Jessica Meir

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun resmi Twitter hesabından atılan bir dizi tweette mürettebatı taşıyan Soyuz gemisinin nasıl üçe ayrıldığı sonra Dünya atmosferine girdiği anlatıldı.

Mürettebatın bulunduğu kapsül daha sonra başarılı bir şekilde Kazakistan’a indi.

ABD Uzay ve Havacılık Kurumu (NASA) astronotların maskeli bir kurtarma ekibi tarafından karşılanmasını gösteren bir video yayınladı.

Uzay üssünden dönen mürettebatı karşılayan ekip sıkı bir karantinada tutuldu ve karşılamaya gitmeden hemen önce de, hastalık geçirmeyeceklerinden emin olmak için koronavirüs testinden geçirildiler.

Normal koşullarda karşılama ekibi, uzay istasyonundan gelenleri kapsülden alıp en yapın havaalanına götürür ve en kısa zamanda evlerine dönmelerini sağlardı.

Fakat Kazakistan’da olağanüstü hal ilan edildi ve havaalanlarının çoğu kapalı.

Nasa astronaut Jessica Meir uses a phone shortly after the Soyuz MS-15 spacecraft landed near the city of Zhezkazgan, Kazakhstan, 17 April 2020

Rusya’nın Kazakistan’dan kiraladığı Baykonur uzay üssü hala faal ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dönen mürettebat uçakla oraya götürülüyor. Rus mürettebat Skripoçka buradan uçakla evine dönecek, Amerikalı iki mürettebat ise, otomobille üç saat mesafedeki Kızılordu’ya götürülerek buradan ülkelerine giden bir uçağa bindirilecekler.

Dönen iki ABD’li ve bir Rus mürettebatın yerine iki Rus ve bir ABD’li astronot, 9 Nisan’da enfeksiyonu uzaya taşıma ihtimalini ortadan kaldırmak için bir buçuk aylık uzun bir karantinadan sonra Uzay İstasyonu’na gönderilmişlerdi.

Normal olarak geri dönen astronot ve kozmonotlar haftalar süren özel rehabilitasyon programlarından geçiriliyor. Çok uzun bir süre yer çekimsiz bir alanda yaşadıkları için vücutlarının sürekli yer çekimine alışması zaman alıyor.

The ISS

Fakat bu kez doktorlar mürettebatı koronavirüsten koruma sorumluluğunu da üstlendiler.

Jessica Meir Dünya’ya dönüşünden önce kaydettiği video mesajında, “Yedi ay burada yaşadıktan sonra ailemize ve arkadaşlarımıza sarılamamak zor olacak. Sanırım Dünya’da burada olduğundan daha yalnız hissedeceğim” demişti.

Meir geçen yıl NASA astronotlarından Christina Koch ile birlikte uzay yürüyüşü yapan ilk kadın ekibinde yer alarak uzay tarihine geçmişti.

Uluslararası Uzay İstasyonu 1998’den bu yana Dünya’nın yörüngesinde dönüyor. Projeyi ABD, Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Kurumu ortaklaşa yürütüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.