kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3659
EURO
35,0042
STERLIN
40,9207
BITCOIN
$70.187
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Koronavirüse karşı hangisi daha etkili: Sabun mu, kolonya mı?

Koronavirüse karşı hangisi daha etkili: Sabun mu, kolonya mı?
13.03.2020
0
A+
A-

Koronavirüsün yayıldığı tüm ülkelerde sabun ve alkol bazlı dezenfektan stokları azalıyor. Peki koronavirüsten korunmak için en etkili yol elleri sabunla yıkamak mı yoksa kolonya ve el temizleme jelleri mi? Uzmanlara göre iki yöntemde doğru ancak el yıkamak, hastalıklara karşı daha etkili bir önlem.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek için uzmanların en fazla dikkat çektiği önlemlerin başında kişisel hijyen geliyor. Hastalığın yayıldığı tüm ülkelerde sabun ve alkol bazlı dezenfektan stokları azalıyor. Peki koronavirüsten korunmak için en etkili yol elleri sabunla yıkamak mı yoksa kolonya ve el temizleme jelleri mi?

SABUN HASTALIKLARA KARŞI DAHA ETKİLİ BİR ÖNLEM

Uzmanlara göre her iki yöntem de doğru ancak el yıkamak, hastalıklara karşı daha etkili bir önlem. Dezenfektan ise su ve sabuna ulaşmanın mümkün olmadığı zamanlarda iyi bir alternatif.

KOLONYA VE EL TEMİZLİK JELİ VİRÜSTEN NASIL KORUYOR?

Kolonya ve el temizlik jellerinin ana maddesi olan alkol, birçok mikrop çeşidini öldürebiliyor. Ancak özellikle sert kabuğu olan bazı bakteri ve virüslere karşı işlemeyen alkol, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünü etkisiz hale getirebiliyor. Bu nedenle şu anda dünyayı saran yeni koronavirüsle mücadele etmek için örneğin kolonya kullanmak mümkün.

Diğer yandan, dezenfektan kullandığınız zaman, ölen mikroplar elinizin üzerinde kalıyor. Alkolün ulaşamadığı veya etkisiz hale getiremediği virüsler olursa bu, hastalığa neden olabiliyor.

ELLER NASIL YIKANMALI?

Sabunla el yıkama ise elinizdeki tüm kirlilikleri ve mikropları kaldırarak uzaklaştırıyor. Bu nedenle uzmanlar, sadece bu salgın için değil, genel olarak hijyeni korumak için ellerin sabunla en az 20 saniye yıkanmasını tavsiye ediyor.

Siz de Covid-19’a karşı önlem almak istiyorsanız mümkün olduğu durumlarda sabunla el yıkamayı, diğer durumlarda ise kolonya gibi alkol bazlı dezenfektanları kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.