kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3845
EURO
35,2418
STERLIN
41,2292
BITCOIN
$71.004
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Yunanistan, İngiltere’nin 200 yıl önce ‘kaçırdığı’ Elgin mermerlerini istiyor

Yunanistan, İngiltere’nin 200 yıl önce ‘kaçırdığı’ Elgin mermerlerini istiyor
24.02.2020
0
A+
A-

Yunanistan, İngiltere’nin yaklaşık 200 yıl önce kaçırdığını iddia ettiği tarihi eser ve kültürel varlıkların Brexit sonrası ticaret müzakerelerinin ön koşul maddelerinden biri olmasını istedi. Bu maddenin Brexit ticaret ve güvenlik anlaşması kapsamında kabul edilip onaylanması halinde Yunanistan için başta “Elgin mermerleri” olmak üzere İngiltere tarafından kaçırıldığı ileri sürdüğü tarihi eserlerin iadesini isteme yolu açılacak.

Avrupa Birliği hükümetlerinin geçtiğimiz günlerde Brüksel’de açıkladığı müzakerelere ilişkin taslak metne balıkçılık gibi geleneksel ticaret alanlarının yanı sıra kültürel değerlerin iadesi konusu da eklendi

AB hükümetlerinin üzerinde mutabakata vardığı belirtilen taslak metinde “Taraflar yasa dışı şekilde yerinden edilen kültürel objelerin ait olduğu ülkeye geri verilmesi ya da tazmini konusuna da değinmelidir” ifadeleri yer alıyor.

Üst düzey bir AB yetkilisinden edinilen bilgiye göre madde Yunanistan’ın isteği ve Kıbrs ile İtalya’nın desteği üzerine metne girdi. Bu ülkeler, antik çağlardan kalma çalıntı eserler konundaki hassasiyetleriyle biliniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yunan diplomatlar meselenin yalnızca “Elgin mermerleri” olmadığını belirterek Londra’daki müzayede salonlarının antik ve tarihi eserlerin en büyük tüccarlarından olduğuna dikkat çekiyor ve çalıntı eser bulunması halinde iadesinin önemi üzerinde duruyor.

Yunanistan uzun süredir İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da sergilenen “Elgin mermerlerinin” ülkesine iadesini talep ediyor. Yunanistan ise bu eserlerin İngiltere tarafından kaçırıldığını iddia ediyor.

“Elgin mermerleri” nedir?

Atina’daki Parthaneon tapınağı’na ait olan mermerler, 1799-1803 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda diplomat olarak görev yapan İngiliz 7, Elgin Lordu Thomas Bruce, ya da kamuoyunda bilinen adıyla Lord Elgin tarafından İngiltere’ye getirildi.

İngiliz kaynaklarına göre, 1801 yılında yayımlanan bir fermanla Lord Elgin’e Parthenon mermerlerini İngiltere’ye götürme izni verildi. 1816 yılında İngiliz Parlamentosunda yapılan oylama sonucu 35 bin sterlin , bugünün parasıyla yaklaşık 500 bin dolar karşılığında satın alınan eserler, British Museum’da 1832’de inşası biten Elgin salonunda sergilenmeye başladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO 2014 yılında Yunanistan ve İngiltere arasındaki bu tartışmanın çözümü için aracı olmayı önermiş, ancak British Museum, örgütün müzelerle değil yalnızca hükümetler arasında çalışabileceğini öne sürerek öneriyi reddetmişti.

Brexit sonrası ticaret anlaşması müzakerelerinde kritik hafta başlıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliği 31 Aralık itibarıyla resmen sona erdi, ancak taraflar mart ayıyla birlikte bu yıl sonuna kadar bir ticaret anlaşması yapabilmek için zorlu bir müzakere sürecine giriyor.

İngiltere’nin Kanada tarzı bir ticaret ilişkisi önerisini ilk etapta reddeden AB tarafı, ticaret anlaşmasının ön koşulu olarak İngiltere’nin özellikle çevre, işçi hakları ile sağlık ve güvenlik standartları gibi konularda Birlik düzenlemelerini ihlal etmeyecek değerler çerçevesinde hareket etmesini istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.