kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4976
EURO
34,7684
STERLIN
40,6430
BITCOIN
$63.652
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Suudi Arabistan rafinerilerine saldırılar petrol fiyatlarını vurdu

Suudi Arabistan rafinerilerine saldırılar petrol fiyatlarını vurdu
16.09.2019
0
A+
A-

Hafta sonunda Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine düzenlenen saldırılar petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 oranında yükselmesine neden olurken, ABD Başkanı Trump saldırıların karşılıksız kalmayacağını açıkladı.

Geçen cumartesi günü Suudi Arabistan’ın petrol rafinerilerine düzenlenen SİHA (silahlı insansız hava aracı) saldırıları, ülkenin petrol üretimini günlük 5,7 milyon varile düşürdü. Bu oran küresel arzın yüzde 5’ine denk geliyor. Saldırıların ardından Brent tipi ham petrolün varil (159 litre) fiyatı 6,60 dolar (yaklaşık yüzde 11) yükselerek 66,82 dolara çıktı. WTI ham petrolün varil fiyatıysa 5,34 dolar (yaklaşık yüzde 10) artarak 60,19 dolara fırladı.

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine düzenlenen saldırılar sonrasında petrol piyasasının “iyi beslenmesini” sağlamak için ABD’nin ‘Stratejik Petrol Rezervleri’nin ihtiyaç halinde piyasaya açılmasına onay verdiğini

“Kimin yaptığını biliyoruz”

Trump Twitter üzerinden, “suçluyu bildiklerine inandıklarını” ve “bir sonraki adım için hazırolda doğrulama beklediklerini” açıkladı. Trump ayrıca, “Saldırının arkasında kimin olduğuna inandıklarını söylemeleri ve nasıl bir yol izleneceğinin belirlenmesi için Suudi Arabistan’dan haber beklediklerini” belirtti.Trump, olayın ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ı da arayarak ülkenin kendini savunabilmesi için destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Yemen’de İran destekli Husi milisleri

Tahran yönetimi ise ABD’nin suçlamalarını reddetti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu suçlamaya, “Maksimum baskı politikası sonuç vermeyen Bakan Pompeo, maksimum yalan politikasına başvuruyor” dedi.

Suudi Arabistan’dan şu ana kadar Washington’un açıklamalarına herhangi bir karşılık verilmedi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Yemen’de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyo

yazılı açıklamada, saldırıyı 10 drone ile kendilerinin düzenlediklerini duyurmuştu ancak ABD, saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da daha önce yaptığı açıklamada, “Saldırıların Yemen’den geldiğine dair hiçbir delil yok” demiş ve tüm ülkelere, “İran’ı kınama” çağrısı yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı açıklamasında, “Gerginliğin dinmesi yönündeki tüm çağrıların ortasında, İran dünyanın enerji tedarikine benzersiz bir saldırı başlattı. Saldırının Yemen’den geldiğine yönelik kanıt yok” ifadesini kullanmıştı.Tahran yönetimi ise ABD’nin suçlamalarını reddetti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu suçlamaya, “Maksimum baskı politikası sonuç vermeyen Bakan Pompeo, maksimum yalan politikasına başvuruyor” dedi.

Suudi Arabistan’dan şu ana kadar Washington’un açıklamalarına herhangi bir karşılık verilmedi.Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Yemen’de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyo

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.