kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
STERLIN
40,8271
BITCOIN
$70.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Japonya da hayvan vücudunda insan organı büyütmeye izin verdi

Japonya da hayvan vücudunda insan organı büyütmeye izin verdi
03.08.2019
0
A+
A-
Beyin implantı fare

İnsan hücreli hayvan embriyosu kısıtlamalarını kaldıran Japon hükümeti, bilim dünyası için önem arz eden, ama etik tartışmaları da beraberinde getiren bir karar aldı. Hayvan vücudunda insan organı geliştirilmesine izin veren ülkeler arasında Japonya da katıldı.

Japonya’da ilk kez izin verilen hayvan vücudunda insan organı geliştirme araştırması, değiştirilmiş hayvan embriyolarına insan kaynaklı uyarılmış pluripotent kök hücre (iPS) naklini içeriyor. Bunlardan hareketle bedenin herhangi bir parçasının yapı taşlarının yaratılabileceği belirtiliyor.Bilim insanlarına göre, bu, insanlara nakledilecek organların hayvanların içinde geliştirileceği bir geleceğe yönelik çok uzun yolda atılmış ilk adım.

Araştırmanın başında bulunan Tokyo ve Stanford Üniversitesi genetik profesörü Hiromitsu Nakauchi, iznin çıkması için yaklaşık 10 yıl uğraştıktan sonra artık deneye başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Araştırma kapsamında, pankreas gibi belli organları olmayan fare ya da domuz embriyoları üretilecek.

Değiştirilmiş embriyolara insan iPS hücreleri yerleştirilecek ve bunlar kayıp pankreas geliştirecek.

Bilim insanları  üç boyutlu yazıcıya transparan organ üretti

Üç boyutlu yazıcıya ürettilen transparan organ

Embriyolar yerleştirilecekleri rahimde taşınırken işleyen insan pankreası haline gelecek.

Önaraştırmalar, sıçanlarda fare pankreası geliştirilmesi gibi bazı umut vaat eden işaretler verdi.

Pankreaslar farelere geri nakledildiğinde başarılı şekilde çalıştı ve diyabetli farede kan şekeri düzeylerini kontrol etti.

Ama diğer denemeler daha karmaşık geçti.

Üç boyutlu yazıcıyla yapılan insan kalbi

Üç boyutlu yazıcıyla yapılan insan kalbi

Sıçanlarda fare böbreği geliştirildi, ama farelere yerleştirilen sıçan kök hücreleri bunları kabul etmedi.

Sıçanlarda fare böbrekleri tam teşekküllü geliştirildi, ama sıçanlar, fare kök hücrelerini almaları öncesi değişimden geçirilme yöntemleriyle bağlantılı komplikasyonlar nedeniyle doğumdan kısa süre sonra öldü.

Yeni onaylanan araştırmanın bu sahada karşılaşılabilecek engelleri anlamalarına yardımcı olacağını söyleyen Nakauchi, domuzda insan organı büyütme aşamasından daha çok uzakta olduklarını belirtti.

“Bize kemirgen modellerinin kullanıldığı kavram kanıtlama çalışmalarını gösterdiler. Ancak insan ile domuz arasındaki genetik mesafeyi aşmak kolay değil” diyerek ekledi:

Kadın beyni, erkek beyninden daha aktif çalışıyor

“Araştırma daha yeni başlıyor. Bir-iki yıl içinde insan organı türetmemizi beklemeyin.”

ABD gibi bazı ülkelerde yürütülen bu deneylere ilk kez izin vermek için Japonya’da hayvanlara insan hücresi nakliyle ilgili düzenlemeler değiştirildi.

Daha önce araştırmacılardan insan hücresi nakledilmiş hayvan embriyoların 14 günün ardından sonlandırılmasını talep eden ve embriyoların gelişmeleri için hayvan rahmine yerleştirilmesine izin vermeyen Japonya, mart ayında bu kısıtlamaları kaldırdı.

Böylece bilim insanlarının bu alandaki araştırma projeleri için tek tek izin talebinde bulunmalarının yolu açıldı.

Hayvan rahmine insan hücresi nakşedilmiş hayvan embriyosu yerleştirmenin sonucunda, ‘kimera’ denilen ve hem hayvan hem de insan hücreleri içeren bir organizma meydana geliyor. Bu da pek çok etik soru işaretini beraberinde getiriyor.

Bu süreçle ilgili kurallar ülkeden ülkeye değişiyor. ABD’de kimera yaratmaya federal kısıtlama yok. Diğer ülkeler kimeraların iki haftadan uzun canlı tutulmasını yasaklıyor.

Etik tartışmalarda kullanılan ‘insan-hayvan melezi’ tanımlamasına genelde uzmanlar itiraz ediyor.

Harvard Tıp Fakültesi stratejik danışmanı Dr M. William Lensch, ‘insan-hayvan melezi’ tanımının doğru olmadığı, hibritlerle kimeralar arasında büyük fark bulunduğu görüşünde.

Bunu şöyle açıklıyor:

“İnsan-hayvan hibritinde her hücredeki DNA’ların yarısının insan, diğer yarısının hayvan olması gerekir. Bunun tersine, kimera insan ve hayvan hücrelerinin bir karışımını içerir. Doğru terimi kullanmak önemlidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.