kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5506
EURO
34,8861
STERLIN
40,5652
BITCOIN
$66.250
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Bolton’ın Ankara ziyareti öncesi ABD ile Türkiye arasında gerginlik

Bolton’ın Ankara ziyareti öncesi ABD ile Türkiye arasında gerginlik
07.01.2019
0
A+
A-

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bolton’ın sözlerine “Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır” yanıtını verdi. Bolton bugün Ankara’ya gidecek. İsrail ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Bolton, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesinin bazı şartlara bağlı olduğunu söyledi. Bolton, askerlerinin, Suriye’de IŞİD’den geriye kalanların da bölgeden temizlendiğinden emin olunduğunda çekilebileceğini belirtti: “Askerlerimizi tehlikeye atmamak ve aynı zamanda Başkan Trump’ın, bizimle birlikte mücadele eden Suriyeli muhalif kuvvetlerin hayatlarının tehlikeye atılmayacağı talebini de karşılamak için, Türkiye’nin ABD ile koordine olmadan ve en azından ABD ile fikir birliğine varmadan herhangi bir askeri müdahalede bulunacağını düşünmüyoruz.” Bolton, ABD’nin Suriye’den çekilmesi için bir takvim olmadığını ve şartların yerine getirildiğini gördükten sonra “bir takvimden bahsedilebileceğini” kaydetti.

Kalın: Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bolton’ın sözleri sonrası yazılı bir açıklama yaptı: “DEAŞ’la mücadele kisvesi altında ayrılıkçı bir gündemle hareket eden PYD ve YPG, PKK terör örgütünün Suriye koludur ve Suriye Kürtlerini temsil edemez. Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize yapılmış bir saygısızlıktır. Türkiye’nin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmak, can ve mal güvenliklerini teminat altına almaktır. “Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır. Türkiye’nin hedefi DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terör örgütleridir. Mesele, PKK/PYD/YPG’nin kendisine tabi olmayan Kürtlere de zulmederek kurmaya çalıştığı düzen ve ülkemize yönelik terör eylemleridir. Bir terör örgütünün ABD’nin müttefiki olamayacağı ise izahtan varestedir.” ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin Suriye ve IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Suriye’den çekilme sürecini görüşmek üzere Pazartesi günü Türkiye’ye gidecek. Amerikan heyetinin temasları 2 gün sürecek.

Trump: IŞİD tamamen yenilmeden ABD Aaskerlerinin tümü çekilmeyecek

 ABD Başkanı Donald Trump ise IŞİD tamamen yenilgiye uğratılmadan Amerikan askerlerinin tümünün Suriye’den çekilmeyeceğini söyledi. Pazar günü Camp David’de danışmanlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, geri çekilmenin “bir gecede olmayacağını” söyledi: “Suriye’den çekiliyoruz. Askerlerimizi oradan çekeceğiz. Bunu o kadar da hızlı yapacağımızı hiç söylemedim. Ancak IŞİD’i yok ediyoruz. 2 yıl önce başkanlığa seçildiğimde IŞİD Suriye’nin ve Irak’ın her yerindeydi. IŞİD’i Irak’tan söküp attık. Suriye’den çekiliyoruz ama bunu da yapıyoruz ve IŞİD bitene kadar tamamen çekilmiş olmayacağız.” “Diğer ülkelere yardım için oradayız” diyen Trump, IŞİD’in Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünden sökülüp atıldığını ifade edip, “İran bizim nefret ettiğimizden daha fazla IŞİD’den nefret ediyor. Rusya, bizim nefret ettiğimizden daha fazla IŞİD’den nefret ediyor. Belki bizim kadar olmasa da Türkiye de IŞİD’den nefret ediyor. Onlar kendi bölgelerinde IŞİD’le savaşabilirler” diye devam etti. Başkan Trump, geçen ay ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Bu açıklama sonrası ABD Savunma Bakanı James Mattis, IŞİD’le Mücadele Uluslarası Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk ve son olarak da Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Kevin Sweeney istifa ettiler. Trump Aralık ayı sonunda çekilmenin “yavaşça” olacağını söylemiş, 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada ise ABD askerlerinin Suriye’den “bir süre sonra” çekileceğini, bunun için bir zaman dilimi vermediğini belirtmişti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.