kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5840
EURO
34,7992
STERLIN
40,4313
BITCOIN
$64.342
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Fransa’da bugün yaşam duruyor: Ülke çapında grev başlıyor

Fransa’da bugün yaşam duruyor: Ülke çapında grev başlıyor
31.01.2023
0
A+
A-

Fransa’da emeklilik yaşını yükseltecek reforma karşı bugün ülke çapında düzenlenen grev sonucunda elektrik üretimi, toplu taşıma ve eğitimde aksamalar meydana geldi.

Bugün gerçekleşecek bir dizi eylem düzenleyen sendikalar, 19 Ocak’taki ilk grev dalgasında görülen geniş çaplı katılımın tekrarını bekliyor ve hükümet üzerinde kurdukları baskıyı korumayı hedefliyor.

Emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı ülke çapında düzenlenen ilk eylem dalgasına bir milyondan fazla kişi katılmıştı.

Kamu çalışanları sendikası UNSA’nın genel sekreteri Luc Farre, “Bu reform adaletsiz ve acımasız. (Emeklilik yaşını) 64’e çıkarmak, sosyal olarak geri adım atmaktır” dedi.

Grevlerin sonucunda bugün yüksek hızlı TGV trenlerinden yalnızca üçte biri işlerke, yerel ve bölgesel tren sistemlerinde daha da geniş çaplı aksamalar yaşanıyor. Paris metrosunda da ciddi aksamalar görüldü. İlk ve orta okul öğretmenlerinin sendikası, öğretmenlerin yarısının iş bırakma eylemi düzenleyeceğini belirtirken petrol rafinerileri ile diğer tüm sektörlerdeki işçiler de greve katıldı. Kamu basın kuruluşlarında greve giden işçiler yayın akışındaki haberlerin yerine müzik yayını yaptı. Enerji dağıtım şirketi EDF’nin EDF.PA verilerine göre nükleer reaktör ve termal enerji santrallerindeki işçilerin de greve katılması sonucu ülkedeki elektrik üretimi %4.4 düştü.

Reforma dair anketler toplumun büyük kesiminin emeklilik reformuna karşı çıktığını gösterirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti, reformla ilgili duruşunu korumayı planlıyor. Macron, Hollanda’ya dün düzenlediği ziyaret sırasında reformun “elzem” önem taşıdığını ve emeklilik sisteminin devamlılığına olanak sağlayacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.