kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
STERLIN
40,6721
BITCOIN
$64.489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Türkiye kökenli göçmenlerin yarıdan fazlası Covid aşısı olmadı

Türkiye kökenli göçmenlerin yarıdan fazlası Covid aşısı olmadı
07.10.2021
0
A+
A-

Hollanda’da Covid salgınından en fazla etkilenen etnik grup olan Türkiye kökenli göçmenler arasında koronavirüs aşısı yaptıranların sayısının oldukça düşük olduğu belirlendi.

Uzmanlar kış aylarında yaşanabilecek olası bir salgın nedeniyle, yaklaşık yüzde 45’i aşılanan Türkiye kökenli göçmenler arasında çok sayıda kişinin ölebileceğine dikkat çekti.

Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT), aşı olmaları için Türkiye kökenli göçmenlere yönelik bir ikna çalışması başlattı.

Hollanda hükümetinin danışma organı ve Türkiye kökenli örgütlerin çatı kuruluşu olan IOT’ye göre, Covid vakalarının sayısında azalma olsa da aşı yaptırmamış kişiler için tehlike hala devam ediyor.

Hollanda Belediye Toplum Sağlığı Merkezleri’nin (GGD) verilerine göre Amsterdam, Rotterdam ve Twente bölgelerinde Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde, aşılanma oranı yüzde 50’nin altında.

Başkent Amsterdam’da yerli Hollandalılar arsında aşılanma oranı yüzde 80’i geçerken, Türkiye kökenli göçmenler arasında bu oran yüzde 45 olarak saptandı.

Göçmenler 2-3 kat fazla etkilendi

IOT’ye göre şu ana kadarki vaka sayısı, hastaneye yatma, yoğun bakım ve ölümlerle ilgili veriler de Covid salgınından göçmen kökenlilerin, yerli Hollandalılara göre 2-3 kat daha fazla etkilendiğini gösteriyor.

Salgından en fazla olumsuz etkilenen göçmen grupları içerisinde ise, Türkiye ve Surinam kökenliler başı çekiyor.

Bunun nedeni olarak da ev yerine daha çok dışarda çalışmak, küçük evlerde kalabalıklar halinde yaşamak, sigara alışkanlığı ve diğer sağlık sorunları gösteriliyor.

Hollandalı uzmanlara göre, aşı yaptırma oranının düşük olduğu göçmenlerin yaşadığı semtlerde önümüzdeki günlerde yeni salgınlar yaşanabilir. Virüsün bu bölgelerde hızla yayılmasından dolayı, göçmenler olumsuz şekilde etkilenebilir

Uzmanlara göre, çocuk salgın hastalıklarına karşı Amsterdam’da ve diğer bölgelerde Türkiye kökenli göçmenler arasında aşı yaptırma oranı diğer tüm gruplardan daha yüksek.

Uzmanlar buna karşın bu topluluğun Covid aşısına neden bu kadar az ilgi gösterdiğini açıklamakta zorluk çektiklerini belirtiyor.

17 milyon nüfuslu Hollanda’da şu ana kadar 4 milyon kişi Covid’e yakalandı.

Bunlardan 17 bin kişi hayatını kaybetti.

IOT’ye göre, Hollanda’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin henüz yaklaşık yarısının aşı yaptırdığı göz önüne alındığında, geri kalan diğer kesim ciddi risk altında bulunuyor.

Örgüt şu anki istatistikler ışığında, büyük çoğunluğu yaşlı ve çeşitli hastalıklara sahip olan yaklaşık 800 Türkiye kökenli göçmenin daha, Covid’e bağlı olarak hayatını kaybedebileceği olasılığını dile getiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.