Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu (YKTBP), Lefkoşa’da yaptığı Anayasal Haklar Çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı.
Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu (YKTBP), Lefkoşa’da yaptığı Anayasal Haklar Çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkından yararlanması için yasal düzenlemeye gidilmesi istendi.
Platform Lefkoşa’da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, platformun Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen, İngiltere Eş Başkanı Leyla Kemal ve Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin’in yanı sıra, Platform Genel Sekreteri Ertuğrul Mehmet, İngiltere Kıbrıs Türk Kültür Dernekleri Konsey Başkanı Çetin Ramadan ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Zeki Buluç katıldı.
SEÇME-SEÇİLME HAKKI İÇİN YASA DEĞİŞİKLİĞİ
Basın toplantısında sonuç bildirgesini, platformun Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen okudu.
Tüzmen, yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkından yararlanması ve bu ödevini yerine getirmesi için Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.
REFERANDUMDA OY KULLANMA HAKKI VERİLMELİ
Kıbrıs konusunda olası bir referandumda yurtdışında yaşayan vatandaşlara da Anayasal haklarını kullanma olanağı verilmesi gerektiğini kaydeden Tüzmen, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsili sağlayacak dünyada uygulanan modellerden ve oy kullanma sistemlerinden faydalanmak suretiyle milletvekili kontenjanlarının verilmesi ve yurtdışı seçim bölgelerinde oy kullanma olanağının yaratılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin Anayasal haklarının korunması ve geliştirilmesi ayrıca KKTC ile ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla YKTBP temsilciliği açılmasına karar verildiğini kaydeden Tüzmen, KKTC’nin güçlendirilmesi ve egemenlik haklarının sürdürülebilmesi için çalıştayda ortaya konulan görüş ve önerilerin yaşama geçirilmesinin Kıbrıs Türk halkının varlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Tüzmen, yabancı ülkelerde yaşayan Kıbrıs Türklerine seçme ve seçilme hakkını kullanma olanağının verilmesinin bazı sorunlar yaratacağı iddiasının kamuoyuna yanlış anlatılmasından kaynaklandığını söyleyerek, dünya devletlerinin benzer sorunlar ve iddialara karşı en etkili formülleri bulduğunu ve KKTC devletinin bu formüllerden en uygun olanını seçme imkân ve kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti.
Tüzmen, bu formülün yurtdışı seçim bölgelerini öngören İtalya-Estonya Karma Modeli olabileceğini de sözlerine ekledi.