kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
STERLIN
40,8995
BITCOIN
$70.651
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Sofraların olmazsa olmazı ekmek

Sofraların olmazsa olmazı ekmek
21.04.2018
0
A+
A-

Dünya üzerinde bugüne kadar gelmiş geçmiş binlerce yemek kültürü ve çeşidi bulunmakta, ancak içlerinden çok nadir olarak binlerce yıldır aynı şekilde tüketilmeyi başarabilen besinler yer almaktadır. Bu besinlerin başındaysa ekmek gelmektedir. Her kültürde mutlaka şekli ve tadı farklı olsa da temel olarak aynı malzemelerden meydana getirilen ve her öğün severek tüketilen besinlerden sayılan ekmek, özellikle Anadolu insanları arasında 7’den 70’e sevilerek tüketilen bir gıda ürünü olarak kabul görmektedir.

Az önce de bahsettiğimiz gibi temel olarak aynı gıda oluşturulsa da; bazı koşullarda temelde kullanılan katkı maddeleri ve üretim koşulları farklı ekmekler üretilmesine sebep olabilir. Ancak şekli veya rengi ne kadar farklı olursa olsun temel olarak aynı üründen söz edilebilmektedir.

Çok eski dönemlerden beri hem oldukça doyurucu hem de lezzetli bir besin olması, tarihsel süreçlerde bu ürünü tüketen her bir bireyin ekmeğin besleyici özelliğini ön planda tuttuğundan söz edilebilmektedir. Bu fayda kişiler için öyle önemli olmuştur ki, günümüz tarihinden 9000 yıl öncesinde ilk kez ekmek üretimine vesile olacak tahıl ürünlerinin işlenmesine başlanmıştır.

EKMEĞİN İLK YAPILIŞ AŞAMALARI NELERDİR?

Ekmek yapımında kullanılan bu tahıllar, ilk önce düz bir şekilde bulunan iki büyük taşla ezilerek un haline getirilmekte, elde edilen un ise suyla karıştırılarak bir hamur şekline dönüştürülüp açık alanda yakılmış olan büyük ateşler üzerinde pişirilmiştir. Bu unun meydana gelmesinde başlıca buğday olmak üzere onun yanında darı, çavdar ve arpa gibi ürünlerden de sıklıkla faydalanılmıştır.

Ekmeğin ilk kez bağımsız olarak üretilebilmesine ise milattan önce 3500 yılında Mısır’da rastlanmıştır. Hatta o dönemlerde kabilelerin kaldığı mağaralarda duvarlara kadınların taşlarla ekinleri ezerek nasıl ekmek yapma aşamalarından geçtikleri de resmedilmiştir. Yapılan ilk ekmeklerin çağlar boyunca oldukça lezzetli olmasının yanında tek dezavantajı, içerisine herhangi bir maya konulmadığından çok sert yapıda olmalarıdır.

İlk ekmek örnekleri ise, günümüzde hala bilinen ve yapılan İskoç yulaf ekmeği ve Hindistan’ın Çapati ekmeğidir. Benzer ekmek ürünlerinden genel olarak ekmek malzemesi olarak bahsedildiği de İncil gibi önemli din kitaplarında görülmüştür.

İLK MAYAYI KİM BULDU?

Ekmeğe mayanın konulup daha yumuşak ve lezzetli hale getirilmesi de, milattan önce 2000 yılında bir fırıncının unutkanlığı sonucu keşfedilmiştir. Bu fırıncı hazırladığı ekmeklerin hamur halini güneşin altında pişirmek için hazır tutmuş ve malzemeleri uzun saatler orada unutmuştur. Daha sonrasında aklına geldiğinde hemen gidip ürünleri pişirmiş, uzun saatler güneşin altında kalan hamur ise mayalanmış ve şişmiştir.

İLK EKMEK NE ZAMAN YAPILMIŞTIR?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, ekmeğin ilk kez M.Ö. 9000’li yıllarda üretildiği bilinmektedir. O dönem şartlarında ekmeğin tadı, boyutu ve şekli hakkında kesin bir bilgiye sahip değiliz.

HER DAMAK ZEVKİNE UYGUN 5 FARKLI EKMEK ÇEŞİDİ

Karışık Tahıllı Ekmek

Beslenmesine özen gösterenlerin en çok tercih ettiği ekmeklerden biri olan karışık tahıllı ekmeğin içinde genelde çavdar ve buğday unu, arpa, yulaf, mısır gibi tahıllar bulunur. Tahıl çeşitliliği arttıkça ekmeğin vitamin ve mineral değerleri de artar.

Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeğinin yine buğdaydan yapılan beyaz ekmekten farkı, bu ekmeğin hamurunda işlenmemiş buğday kullanılmasıdır. İşlenmemiş buğday daha fazla lif içerir, vitamin ve mineral açısından beyaz ekmeğe kıyasla daha zengindir.

Çavdar Ekmeği

Hem çok sağlıklı, hem çok doyurucu hem de çok lezzetli olan çavdar ekmeği, tarihi en eskiye dayanan ekmek çeşitlerinden biri. Çavdar ekmeğinin bu kadar çok kişi tarafından tercih edilmesinin sebeplerinden biri ise ekmeğin antioksidan açısından zengin olması.

Bazlama

Bazlama yapmak için hamur önce beze haline getirilir sonra oklavayla açılır ve sac üzerinde pişirilir. Orta Anadolu’da yaygın olan bu ekmek çeşidinde kullanılan un karışımı bölgeye göre değişir, bazı yerlerde darı ve buğday karışımı bir un kullanılırken bazı yörelerde mısır unu da karışıma eklenir.

Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi mayalı ekmeğin en büyük artısı mayası sayesinde probiyotik özelliği bulunmasıdır. Sindirim sistemi açısından faydalı olduğu düşünülen ekşi mayalı ekmek, tok tutan bir besindir.

Kepek Ekmeği

Formuna dikkat edenlerin, diyet yapanların vazgeçemediği kepek ekmeği tok tutan ekmek çeşitlerinden biridir. Sindirim sistemi için faydalı olduğu ve beyaz ekmeğe kıyasla daha fazla vitamin ve lif içerdiği kabul edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.