kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
STERLIN
40,8482
BITCOIN
$70.342
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Günde bir kadeh alkollü içki ‘ömrü kısaltıyor’

Günde bir kadeh alkollü içki ‘ömrü kısaltıyor’
14.04.2018
0
A+
A-

 

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırmaya göre, günde en fazla bir alkollü içki içenler, hiç içmeyenlere kıyasla daha az yaşıyor.

600 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, haftada 5 ila 10 kadeh arasında içki içen kişinin ömrü 6 aya kadar kısalabiliyor.

19 ülkeyi kapsayan araştırmada bilim insanları, bu ülkelerdeki genel sağlık ve alkol tüketimini karşılaştırdı ve 40 yaşından sonra aynı alkol tüketimini sürdüren bir kişinin ömrünün ne kadar kısalabileceğine dair bir hesap ortaya koymaya çalıştı.

Araştırmacılar bu hesapla, haftada 5 bira ya da 5 şarabı, ölüm riskini artırmadan tüketilebilecek üst sınır olarak tarif ediyor. Ancak her türlü alkol tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığını da ekliyor.

Haftada tüketilecek 5 birimlik bu alkol araştırmaya göre:

  • Felç riskini yüzde 14
  • Ölümcül hipertansiyon riskini yüzde 24
  • Kalp yetmezliği riskini yüzde 9
  • Aort anevrizması riskini ise yüzde 15 oranında artırıyor.

EN AZINDAN ALKOLÜN VÜCUDA BİR FAYDASI OLMADIĞI ORTAYA KONULDU

Uzmanlar bu araştırmayı, “az alkol tüketimi vücuda yararlıdır” tezini sorgulamak için gerçekleştirdiklerini açıklıyor.

Bu alanda geçmiş yıllarda yapılan araştırmalardan biri, “günde bir kadeh kırmızı şarap sağlığa iyi gelir” sonucu ile öne çıkmıştı.

Sheffield Üniversitesi’nden kalp ve damar sağlığı konusunda uzman olan profesör Tim Chico, “Bu araştırma en azından alkolün sağlığa bir faydası olmadığını gösteriyor” diyor.

Araştırmacılar, yapılan çalışmanın İngiltere’de 2016 yılında değiştirilen “alkol tüketim kılavuzunu” da doğruladığını söylüyor. İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketilmemesi gerekliliğini tavsiye etmişti.

AMERİKA’DA SINIR İNGİLTERE’NİN İKİ KATI

İtalya, Portekiz ve İspanya’da ise tavsiye edilen limit İngiltere’den yüzde 50 fazla. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise limit İngiltere’nin neredeyse iki katı.

İngiliz uzmanlar, konulan tüketim limitlerinin hedef olmaması gerektiğini de açıklıyor.

İngiltere Kalp Vakfı’ndan Victoria Taylor, `”Bunun bir limit olduğunu ve belirlenen sınırın altında kalmaya özen göstermemiz gerektiğini unutmamalıyız” diyor

(BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.