kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5362
EURO
34,7931
STERLIN
40,4615
BITCOIN
$64.740
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İş dünyası yaz saatini yargıya taşıyacak

Enerji Bakanlığı’nın yaz saatinin kalıcı olması yönündeki talebi sonunda yürürlüğe girdi.

İş dünyası yaz saatini yargıya taşıyacak
01.10.2016
0
A+
A-

1025021088

Enerji Bakanlığı’nın yaz saatinin kalıcı olması yönündeki talebi sonunda yürürlüğe girdi. 1973’ten beri süren yaz saati uygulaması sürekli hale getirildi. Ancak iş dünyası, kararın sağlayacağı iddia edilen yarardan çok zarara uğranılacağı savında. Konu hükümete detaylarıyla aktarılacak. Bazı dernekler ise bu kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesiyle kış aylarında Türkiye’nin Batı ile saat farkı artacak. Mesai çakışması çoğu ülkeyle minimuma inecek. Bazılarıyla tamamen kopacak. Dünya gazetesinin haberine göre, iş dünyası kararın sağlayacağı iddia edilen yarardan çok zarara uğranılacağını savunuyor.

Dünyanın önemli bir bölümüyle birlikte 30 Ekim’de saatler geri alınmayacak. Uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanılacağı ve enerji tasarrufu sağlanacağı hesaplanıyor. Bu tasarrufun tutarının ise 2.5 milyar TL’ye ulaşabileceği kaydediliyor. Ancak iş bu kadar basit değil. Türkiye’de birçok sektör yurtdışı ile çok yakın çalışıyor. İhracatçılardan, finans piyasasına kadar birçok kesim mesaisinin önemli bir bölümünde yurtdışındaki ortak ve müşterileri ile temas halinde. Türkiye’nin ekonomik ilişkileri ağırlıklı olarak Batı ile olduğundan bu ülkelerle aradaki saat farkı kritik önem taşıyor. Sürekli yaz saati uygulamasıyla kış aylarında Avrupa ile saat farkı 2-3 saate çıkacak. Londra’da saat 09.00 olduğunda Türkiye’de öğle yemeğine çıkılacak. İki ülke arasında mesai çakışması sadece 2-3 saate inecek. ABD ile bağ neredeyse kopuyor. Türkiye’de saat 17.00 olduğunda ABD’nin doğu kıyısında mesai yeni başlıyor olacak. Batı kıyılarında fark daha fazla.

LONDRA İLE VAKİT KISALIYOR, NEW YORK MALİ PİYASALARI AÇIK YAKALANAMAYACAK

Türkiye’nin kış saati uygulamasına geçmeyecek olması en çok finans piyasalarını etkileyecek gibi görünüyor. Türk mali piyasalarının Londra ile iş yapacağı zaman kısalırken New York açıldığında İstanbul neredeyse kapanmış olacak. Bankacılar, yabancı yatırımcının daha çok işlem yapabilmesi için Borsa İstanbul’da seans saatlerinin değiştirildiğini hatırlatarak şimdi yılın 6 aylık döneminde Londra ile saat farkının 3’e new York ile 9 saate uzayacağına değindi. Bunun bu defa piyasalar için yılın 6 aylık döneminin kış, 6 aylık döneminin de yaz anlamına geleceğine değinen bankacılar, “Londra’da yatırımcı bizim piyasalarımızı saat 11:00’de yakalarken şimdi 12:00’de yakalamaya başlayacak ama New York için bu saat 17:30’u bulacak. Hatta artık Fed toplantısı için akşam 21:00’i bekleyen analistler için 22:00 açıklama 22:30 basın toplantısı takibi olacak. Bu uluslararası havale ve EFT işlemlerini de etkileyebilir. Buna karşılık doğu ile iş yapış saatimiz uzayacak ama Doğulu yatırımcı bizim aktif oyuncumuz da değil” yorumunu yaptı. Bu arada Bankalar Birliği’nin saat uygulamasının bankacılık sektörüne etkisi üzerine bir çalışma başlattığı da öğrenildi.

‘UYUMSUZLUK MAKASI AÇILACAK, KARARIN DEĞİŞMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Bu konuyla ilgili ilk ve en sert tepkiyi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi verdi. Bu konunun tartışılmaya başlandığı günden itibaren sektöre vereceği zararı anlatan Tanrıverdi, bu eleştirilere rağmen alınan karar ile ilgili “Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi Türkiye’nin hem ticaretine hem de imajına zarar verecek” dedi. Hazır giyim ihracatının yüzde 75’e yakın bölümünün AB ülkelerine yapıldığını bildiren Tanrıverdi, “Yaz saati kalıcı hale getirilirse saat farkı İngiltere ile 3’e, Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerle 2’ye çıkacak. Mesai saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak” dedi. Tanrıverdi, programların yoğunluğu sebebiyle hala enerji ve ekonomi bakanlıklarıyla görüşemediklerini aktararak, bu kararın değişmesi için kapsamlı bir bilgilendirme yapacaklarını söyledi.

İNGİLİZLER İSYAN ETTİ

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, kararla ilgili yabancı ortaklarının tepkisini şöyle anlattı: “Bizim bugün (dün) toplantımız vardı. Alım gruplarının yöneticileri ile toplandık. Orada iki İngiliz alım firmasının müdürü isyan etti. En büyük sıkıntı İngilizlerde. Çünkü onlarla 1 saat öğleden önce bir saat de öğleden önce olmak üzere sadece 2 saatlik bir mesai çakışmamız oluyor. Bütün resmi işleri bu sürede çözmeliyiz. ‘Çin’le de saat farkı var. Orayla nasıl çalışıyorsunuz’ diyorlar. Ancak orasıyla sistem öyle kurulmuştu. Bir gün önceden yapılıyordu işler. Avrupa’da en azından günceli yakalıyorduk.” (haberler.com)

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.